Zgrada u Južnom bulevaru stavlja u funkciju dugo godina zapuštenu građevinu, pri čemu svojim izgledom generiše kontrapunkt prethodnom stanju. Zbog toga su autori ovog dela osvojili nagradu u kategoriji Arhitektura na 41. Salonu arhitekture.

Poslovni objekat predstavlja završnu fazu procesa totalne rekonstrukcije zatečenog čeličnog skeletnog konstruktivnog sistema, dvadesetogodišnjeg projektantskog i investicionog promašaja.

Procesom adaptacije i dogradnje završne etaže, arhitekte iz BIRO.VIA na čelu s Goranom Vojvodićem i Jelenom Ivanović Vojvodić formirali su novi volumen na postojećem bazisu, kao odgovor na zahteve savremenog poslovanja – multidisciplinarnost, transformabilnost, mogućnost adaptacije – prilagođavanja, podele prema trenutnim zahtevima korisnika. Na području grada, u kojem su smešteni moderni stambeni kompleksi (1970-80), napravljen je novi koncept rekonstrukcije postojećeg objekta. Arhitektonska koncepcija stvaranja javnog prostora u području proširenja pešačke zone na nivou trotoara i otvorene krovne terase predstavlja kontinuitet principa modernog pokreta.

Zgradu tvori jednostavna forma sa staklenim zid zavesama, s potenciranim ritmom otvaranja.

Objekat je projektovan kao niz nezavisnih etaža sa zajedničkim imeniteljem – ulaznom zonom i sadržajima na nivou partera, kao i centralnim vertikalnim jezgrom koje čini blok liftova, sanitarija i servisnih sadržaja.

Zgradu tvori jednostavna forma, gotovo pravilan kubus, jednoznačne materijalizacije – staklene zid zavese, s potenciranim ritmom otvaranja. Jedini iskorak, izbegavajući zamku trenda u baratanju prepoznatljivim elementima i materijalima, čini naglašena kolonada pristupne zone, sa idejom autora o mogućnosti uspostavljanja dijaloga s okruženjem a potom i korisnicima. Ta ulazna partija, zona između eksponirane kolonade i povučene ostakljene ravni omogućava i pored prisutne transparentnosti neophodnu privatnost sadržajima prizemlja.

Igra senki i boja

Funkcionalnom i dekorativnom rasvetom postignuto je interesantno razotkrivanje, modelovanje različitih ambijenata u enterijeru, smenom senki i intezivnih boja korporativnih identiteta u okviru koloritne anemičnosti fasadnih i enterijerskih završnih obrada.

Objekat se sastoji od podrumske (servisne), prizemne (pristupne) i pet funkcionalno nezavisnih etaža, kao i pridodate podrumske garažne površine susednog placa. Otvorena krovna terasa i ugaona kolonada na uličnom frontu predstavljaju glavni ambijent i povezanost unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora sa gradskom okolinom.

Nagrada za Arhitekturu

Žiri 41. Salona arhitekture je autorima poslovnog centra Roaming dodeli nagradu za Arhitekturu, a njihovom saopštenju se navodi da „zgrada u Južnom bulevaru stavlja u funkciju dugo godina zapuštenu građevinu, pri čemu svojim izgledom generiše kontrapunkt prethodnom stanju, pružajući novi kvalitet okruženju u kome se nalazi. Arkade u prizemlju ostvaruju odnos sa nivoom ulice, a reflektivne površine viših spratova komuniciraju sa širom okolinom.“

Saznajte ko je osvojio Grand Prix Salona arhitekture.

Fotogalerija:

Južni bulevar dobio je novi biser arhitekture; Foto: Relja Ivanić
Južni bulevar dobio je novi biser arhitekture; Foto: Relja Ivanić

Faktografija:

Adresa: Južni bulevar 10, Beograd

Autori: Goran Vojvodić, Jelena Ivanović Vojvodić, Vanja Enbulajev, Miloš Obradović, Dušan Radišić, Jovana Grujevska, Bratislav Milojević

Godina projektovanja: 2015-2016.

Godina realizacije: 2017-2018.

Investitor: Roaming Group, Beograd

Površina/ Area: 5.000m2

Fotografije: Relja Ivanić

 

Kad ste već ovde…