Regeneracija naselja u Dositejevoj; Foto: Dejan Milanović
Domaći projekti, Izdvojeno

U Kraljevu se naizmenično zidaju objekti i ruše postojeći oštećeni u zemljotresu

Sumorno naselje u kraljevskom gradu regeneriše se fazno u fleksibilne prostore za stanovanje koji se lako mogu pregrađivati.

Od razornog zemljotresa u Kraljevu prošlo je već 12 godina. U međuvremenu se dosta projekata realizovano, međutim posao nije još završen. Jedan od poslednjih u nizu jeste stambeni objekat prve faze Projekta urbane regeneracije naselja u Dositejevoj ulici koji potpisuju Grozdana Šišović i Dejan Milanović iz beogradskog studija re:a.c.t.

Projekat je izrađen kao razrada pobedničkog rešenja sa konkursa za rekonstrukciju naselja iz 2015. godine, koji su organizovali Grad Kraljevo i Ministarstvo GSI Republike Srbije uz podršku Udruženja arhitekata Srbije i Fonda za razvoj Zapadnog Balkana WBIF-IPF3.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Opeka kao primarni materijal na fasadi; Foto: Dejan Milanović

Svaka faza podrazumeva naizmenično zidanje novih objekata i rušenje postojećih zgrada.

Zahtev klijenta je da se rekonstrukcija realizuje u fazama, te je shodno tome projektom predviđeno da se naselje rekonstruiše u tri faze, od kojih svaka podrazumeva naizmenično zidanje novih objekata i rušenje postojećih zgrada – neuslovnih za stanovanje nakon zemljotresa iz 2010. godine.

“Korisnici dobiju ili skromno doplaćuju stan za stan, sve do realizacije ukupno 366 novih stambenih jedinica i preseljenja svih ugroženih porodica”, – kaže Grozdana Šišović za naš portal.

Drugi ključan zahtev klijenta je bio da se projektuju stanovi najpribližnijih mogućih kvadratura postojećim stanovima, ili u slučaju kada su površine postojećih stambenih jedinica manje nego što je to predviđeno propisom, da se kao zamenski stan projektuje stan minimalne propisane kvadrature.

Situacija naselja u Kraljevu; Foto: re:a:ct

Od sumornog ambijenta do savremenog prostora

Važan projektantski cilj koji su autori sami sebi zadali, jeste bio da se generalni karakter arhitekture oblikuje u jednom urbanom izrazu izvan stereotipa o stanovanju socijalnog standarda.

“Namera je da se karakter naselja snažno transformiše – od sumornog ambijenta neuslovnih objekata do savremeno oblikovanog prostora solidne materijalizacije, osmišljene likovnosti i kompozicije i dosledne urbanističke postavke koja zadržava i razvija princip postavljanje velikih slobodnih formi u parkovski uređenom prostoru.” – kažu arhitekte za naš portal.

Svi stanovi se mogu lako pregraditi; Foto: Dejan Milanović

Fleksibini prostori

Prethodno navedeni zahtevi su generisali vrlo specifična projektantska rešenja u organizaciji prostora i arhitekturi objekta. Cilj projektanata je bio da se u najvećoj mogućoj meri optimizuje prostor komunikacija i servisa u korist stambenih prostorija kako bi se omogućio veći komfor prilikom eventualne dalje podele prostorija.

“Takođe, sklop stambenih etaža je organizovan tako da omogući fleksibilnost u kombinovanju tipova stanova budući da veliki broj tipova i podtipova podrazumeva variranje gabarita i geometrije stambene osnove.” – navode autori za naš portal.

Sklop naselja je direktno inspirisan zatečenim ambijentom slobodno stojećih objekata u zelenilu; Foto: Dejan Milanović

Jedan od zahteva bio da se kod svih stambenih jedinica, predvidi mogućnost dodatnog pregrađivanja prostora.

Kako kažu autori, jedan od specifičnih zahteva projektnog zadatka je bilo da se kod svih stambenih jedinica, uključujući i one najmanjih struktura i površina, predvidi mogućnost dodatnog pregrađivanja prostora, budući da su korisnici, u značajnom broju, višečlane porodice. Sa tim zahtevom u vidu, projektovane su stambene jedinice tako da se broj fasadnih otvora i pozicioniranje ostalih elemenata instalacija i opreme prilagode ovom zahtevu.

Tako je nastao objekat sa 106 stanova na 8 etaža, uključujući prizemnu, dve prostorije za skupštine stanara (budući da je organizovan u dve zasebne lamele) i dva lokala, dok se u podrumskoj etaži nalaze ostave stanara i servisni prostori instalacija.

Svaka faza podrazumeva naizmenično zidanje novih objekata i rušenje postojećih zgrada; Foto: re:a:ct

Segmentacija masa

Kako kažu autori, objekat sa konstrukcijom od armiranog betona u sistemu betonskih šajbni i ploča, u svom ukupnom volumenu je dugačak i masivan, tako da je jedan od motiva u oblikovanju bio da se ostvari izvesna segmentacija te mase. Naglašena je vertikalnost, a oblikovno i kompoziciono su istaknuti elementi prozora, lođe, smaknutih segmenata objekata.

“Upotreba različitih fasadnih materijala stoji u službi dodatne vizuelne segmentacije delova objekta i naglašavanja određenih fizionomija i ritmičkih motiva u kompoziciji.” – navodi Šišović za naš portal.

Primena opeke i odabir palete boja približili su arhitekturu objekta ambijentu okruženja; Foto: Dejan Milanović

Primena opeke i odabir palete boja približili su arhitekturu objekta ambijentu okruženja.

Primena opeke i odabir palete boja približili su arhitekturu objekta ambijentu okruženja. Sam urbanistički sklop novoprojektovanog naselja je direktno inspirisan zatečenim ambijentom slobodno stojećih objekata u zelenilu, zaključuju autori za naš portal.

Ovo je jedan od onih projekata koji dokazuju da se pažljivim arhitektonskim potezima može uz tanke budžete napraviti naselje koje prija oku ali i koje u isto vreme nude kvalitet života za korisnike prostora.

Faktografija:

 • naziv objekta: Stambeni objekat 1 prve faze Projekta urbane regeneracije naselja u Dositejevoj ulici
 • mesto: Kraljevo
 • investitor: Grad Kraljevo i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije
 • autori projekta: Grozdana Šišović i Dejan Milanović, re:a.c.t
 • godina projektovanja: 2016-2018
 • godina izgradnje: 2019-2021
 • površina: 6.120 m2 bruto
 • spratnost: P+7
 • fotografije: Dejan Milanović
 • glavni izvođač: Ljuba invest doo, Paraćin
Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Dejan Bojović

  Pre treba reći URBANA DEGENERACIJA jer se to i dešava u svakom smislu i obliku.

 2. nenad

  Super,ovu jednu su pravili jedno 7-8 godina,ovom tempom naselje će se završiti za jedno 100 godina

 3. Marina Pavlovic

  Ne mogu da verujem da neko moze ovako glorifikovati urbani projekat koji prati toliko probijenih rokova, izecenih laznih obecanja i gresaka u izgradnji zbog koje smo gledali preko pola godine kako raste korov oko novoizgradjene zgrade, a stanari ne mogu da se usele. Pravo pitanje je koliko decenija treba da cekaju i ostali koji sede u ostecenim stanovima U ZEMLJOTRESU IZ 2010!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *