Izdvojeno, Svetski projekti

Vikendica s drvenom fasadom premazanom katranom

Arhitekta Casper Mork Ulnes, zajedno sa suprugom Lexie Mork, dizajnirao je vikenicu za 15 osoba: za svojih troje dece, njihove supružnike i sedmoro unučića.

Vikendica savremenog oblikovanja nalazi se na nadmorskoj visini od 2.000 metara, u oblast Sugar Bowl na severu Kalifornije, gde godišnje ukupna količina snega iznosi i preko 20 metara. Ušuškana u okolnu šumu, vikendica je pokušaj ove višečlane porodice da se osami od ostatka sveta, da se poveže međusobno ali i sa okolnom prirodom.

Troll hus 01

Članovi porodice vikendicu su nazvali Troll hus po legendarnom biću iz nordijske mitologije koje, po predanju, živi u dubokim skandinavskim šumama. Ova potreba za inspiracijom u skandinavskom folkloru javila se zbog Morkovog norveškog porekla, piše Designboom.

Troll hus 03

Masivna struktura vikendice podignuta je na betonske stubove kako bi se u prizemnoj zoni zaštitila od padavina. Ovako formirana nadstrešnica koristi se kao mesto odlaganja ski opreme.

Troll hus 02

Crna fasada dobijena je premazivanjem drveta katranom čime se objekat štiti od padavina i insekata.

Na prvom spratu nalaze se sobe za tri bračna para kao i zajednička soba za decu. Na drugom spratu je spavaća soba za najstarije ukućane i dnevni boravak u kom svi provode najviše zajedničkog vremena. Ovaj prostor koji je intezivno osvetljen preko pretežno transprentne fasade, povezan je sa kuhinjom.

Troll hus 07

Duž cele severne fasade organizovana su kupatila, kao i prostori za skladištenje dok su dnevni boravak i većina spavaćih soba na južnoj fasadi.

Troll hus 04

Supruga arhitekte, Lexie Mork, koja je dizajner enterijera, bila je zadužena za opremanje čitave unutrašnjosti kuće. Većina nameštaja rađena je po narudžbini.

Troll hus 06

Kao i u enterijeru, tako i u eksterijerom dominira drvo. Najveći deo fasade presvučen je drvetom koje je u završnom sloju premazano katranom. Ova tradicionalna norveška tehnika zaštite drveta od vremenskih uslova i insekata, datira još iz srednjeg veka. Tim postupkom štićeni su značajniji objekti kao što su crkve.

Troll hus 05

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-designboom-09

Foto: Bruce Damonte

Osnove kuće i preseci

mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-osnova-1 mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-osnova-2 mork-ulnes-architects-troll-hus-sugar-bowl-california-osnova-3

Pogledajte i kako izgleda vikendica na Divčibarama:

Moderna vikendica na Divčibarama

Firme iz kategorije Projektovanje i inženjering:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *