Vikendica na Divčibarama; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Moderna vikendica na Divčibarama

Arhitekte Tijana i Andreja Mitrović isprojektovali su, za naše podneblje, nesvakidašnji objekat na obroncima Maljena.

Savremena vikendica smeštena je na Divčibarama, u zapadnoj Srbiji, a arhitekte iz studija EXE su se pri njenom oblikovanju vodile karakteristikama tradicionalne planinske arhitekture karakteristične za taj kraj. A to su: kontakt krova s terenom, specifična geometrijska struktura, materijalizacija, izgled trema, ali i potenciranje na dobijanju dobrog pogleda na okruženje.

Forma kuće dobijena je prilagođavanjem uslovima terena, kao i vremenskim uslovima a sve to u skladu s modernim načinom projektovanja. Arhitekte su vešto spojile tradicionalni i savremeni estetski izraz, piše Super Prostor.

Eksterijer kuće izveden je s dva materijala. Jedan deo kuće obložen je tradicionalnom šindrom, dok je ostatak izveden u belim keramičkim pločicama što je kući dalo savremenu formu.

U delu kuće koji je izveden u pločicama nalaze se dnevni boravak i kuhinja s trpezaijom. U „crnom“ delu vikendice smeštena je spavaća soba. Krovna kosina iskorišćena je za smeštanje kliznih kreveta koji omogućavaju smeštaj za maksimalno sedmoro ljudi.

Želja za što boljim pogledom na okruženje ostvarena je preko prozora većih dimenzija koji dnevnom boravku otkriva prelepi pejzaž Divčibara.

Nova vikendica na Divčibarama može biti pozitivan primer savremene arhitekture, koja poštuje i istovremeno se i ugleda na tradiciju.

Osnove i preseci vikendice

Vikendica na Divcibarama 08

Vikendica na Divcibarama 09

vikendica-divcibare-10 vikendica-divcibare-11

Foto: Relja Ivanić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *