Arhitektura, Izdvojeno

ArchiPlay: Domaće igračke za male arhitekte i građevince

Biljana i Bratislav Branković iz Beograda stoje iza domaćeg brenda igračaka namenjenih malih graditeljima… ali i njihovim roditeljima.

Urezao vam se logo Cartoon Networka na televizoru? Nemate više pristup tabletu jer se na njemu samo vrte crtaći DJ Nykka? Možda je pravo vreme da vašem detetu nabavite nove igračke! Ali ne Lego, već nešto sasvim drugačije.

Domaće igračke ArchiPlay od drveta, furnira, pleksiglasa i kartona su dobre jer razvijaju kreativnost i motoriku vašeg deteta, a pritom ćete ih možda zainteresovati da krenu vašim stopama. Mada, kad malo bolje razmislimo, to možda i nije tako dobro… U svakom slučaju, nas je zainteresovalo kako su uopšte nastale ArchiPlay igračke i kako su Biljana i Bratislav Branković iz Beograda, koji stoje iza ovog brenda, došli na ideju da ih prave.

ArchiPlay: Igračke su rezultat višegodisnjeg rada na arhitektonskoj edukaciji dece. Imali smo sreću da budemo pozvani od strane Beogradske internacionalne nedelje arhitekture da osmislimo i vodimo arhitektonske radionice i edukativne programe za decu. Tokom osam godina edukativnog rada, dizajnirali smo i izradili mnogobrojna sredstva za rad koja smo koristili da deci približimo tematiku prostora, grada, arhitekture, oblikovanja. U jednom trenutku shvatili smo da u njima postoji tržišni potencijal, i odlučili da napravimo brend koji će ponuditi visoko estetizovane proizvode za učenje kroz igru.

Mnogi šalju ove igračke kao poklon prijateljima u inostranstvu, uz komentar da im šalju nešto dobro i originalno, iz Srbije.

ArchiPlay igračke za male graditelje

Od čega se igračke prave?

ArchiPlay: Igračke se, zavisno od načina upotrebe i edukativnog cilja, izrađuju od punog drveta, furnira, pločastih materijala na bazi drveta (šper ploča, lesonit), pleksiglasa, kartona.

Kojem uzrastu su namenjene?

ArchiPlay: Donja granica je dve godine za archiGRAFFITI piši/briši kućice po kojima se crta kredama. Konstruktor setovi su namenjeni uzrastu 4+, a praksa je pokazala da se setovi za gradnju aktivno koriste sve do kraja osnovne škole.

ArchiGRAFFITI piši/briši kućice po kojima se crta kredama

Mogu li se i stariji malo zabaviti ovim igračkama?

ArchiPlay: Mnogi roditelji nam pišu da se i sami igraju ili čak i da kupuju setove za sebe! Igra je univerzalna stvar, oplemenjuje i odrastanje i život, a naša je misija da je učinimo višestruko korisnom.

Kakve sve kolekcije igračaka postoje?

ArchiPlay: Igračke ArchiPlay možemo podeliti na konstruktorske i crtačke setove. Za sada postoje dva konstruktora – osnovni – koji je slobodan za igru i kreativno istraživanje, bez usmeravanja rezultata, i Winda – tematski set pomoću kog se grade tri različite vetrenjače. Postoji nekoliko proizvoda na temu crtanja – od piši/briši kućica, preko blanko slagalica i kartonskih kućica, do šablona za crtanje.

ArchiPattern: Šabloni od drveta ili plastike

Koji su prednosti igranja ovakvim igračkama?

ArchiPlay: Naše igračke su nastale kroz edukativni proces, na njima su osim arhitekata radili i pedagozi, učitelji, defektolozi i sa ponosom ističemo da imaju visok razvojni potencijal. On se ostvaruje kroz podsticaj razvoja fine motorike nizom složenih pokreta sastavljanja elemenata. Zatim razvija kreativno mišljenje kroz neusmerenu igru koju dete istražuje. Dalje, razvija prostornu logiku tako što dete manipuliše elementima u prostoru ili na papiru, a takođe pospešuje rešavanje problema jer nizom pokušaja, uz učenje, dete uči kroz dragocene greške.

ArchiConstructor: zgrada u kojoj se instalacije prave od cevčica

ArchiConstructor je prava zgrada sa instalacijama od cevčica. Je li ovo pravi poklon za arhitektu ili građevinca?

ArchiPlay: Ovo je pravi poklon za dete koje voli da radi rukama, maštovito je i sklono stvaranju sopstvenih svetova, ali i za one koji to tek treba da razviju. Nama nije cilj da regrutujemo male arhitkete ili građevince, već da ponudimo kvalitetnu igračku koja osim učenja kroz igru, neosetno oblikuje i osećaj za estetiku kod dece.

ArchiBOX: Sastavite kuću od kartona

Koliko kreativnosti nudi archiBOX malim arhitektama? Kako dete spaja ovu igračku?

ArchiPlay: Mnoga deca se najslađe igraju sa ambalažom i svakodnevnim predmetima koji i nisu igračke. Tako smo mi odlučili da deo svoje ambalaže – kartonsku kutijicu u obliku kućice – ponudimo i kao zaseban proizvod. Deca se mogu igrati malih arhitekata oblikovanjem kućice na svoj način – bušenjem, sečenjem, iscrtavanjem, pa onda praviti veće kuće ili gradove slaganjem kuća. Ona se prodaje u rasklopljenom stanju, sastavlja se u par lakih koraka ilustrovanih uputstvom a onda su mogućnosti neograničene.

Kupuju li ih arhitekte i građevinci svojoj deci kako bi oni krenuli njihovim stopama?

ArchiPlay: Mnogo naših kupaca dolazi iz struke jer prepoznaju estetiku i način razmišljanja, ali prvenstveno razvojni potencijal dragocen nezavisno od buduće struke deteta. Ono što smo primetili jeste da mnogi šalju archiPLAY igračke kao poklon prijateljima u inostranstvu, uz komentar da im šalju nešto dobro i originalno, iz Srbije. Čast nam je da predstavljamo to „dobro iz Srbije“. (smeh)

ArchiPlay igračke od punog drveta

Koja je sledeća igračka koju razvijate?

ArchiPlay: Uskoro ćemo obradovati male graditelje i njihove roditelje novim konstruktorskim setom ali i celom novom linijom proizvoda za kuću.

Foto: ArchiPlay

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *