Arhitektura

Sirova lepota energetske efikasnosti

Casa Y je elegantna porodična kuća izgrađena od sirovih materijala poput betona, čelika i stakla a nalazi se u blizini Torina u Italiji.

Kako piše Croenergo, arhitekti iz studija F:L Architetti isprojektovali su ovaj dom kako bi bio što energetski efikasniji a to su postigli pažljivim odabirom materijala kao i orijentacijom kuće –  da što više dnevnog svetla uđe u nju. Kuća je smeštena na padini kako bi njeni stanari imali lep pogled na obližnji predalpski krajolik.

Geometrijski volumen na dva sprata izgrađen je na padini kako bi se što je bolje iskoristila stalna temperatura zemlje koja reguliše temperaturne razlike. Na spratu se nalaze tri spavaće sobe, svaka s svojim kupatilom kao i puno prostora za skladištenje, kao i otvorena kuhinja, trpezarija i dnevni boravak.

casa-y-f-l-architetti_esterni_088_ncasa-y-f-l-architetti_esterni_018 casa-y-f-l-architetti_esterni_019_n casa-y-f-l-architetti_esterni_023_ncasa-y-f-l-architetti_esterni_095_n casa-y-f-l-architetti_esterni_097

Stepenice vode do podruma i garaže, ali i prostorija za učenje, biblioteke, saune i dečje igraonice. Stambeni prostor lebdi iznad zaštićenog i natkrivenog dvorišta, dok spoljašnje stepenište pruža još jednu vezu sa podrumskim prostorima.

casa-y-f-l-architetti_interni_057

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *