Dalmatia Tower u Splitu; Foto: Wikipedia (Ballota)
Regionalni projekti

Dalmatia Tower: Najviši neboder u Hrvatskoj dao Splitu novi vizuelni identitet

Dosežući sa antenom visinu od 135 metara, objekat ima 27 spratova, a u njemu se nalazi i Marriottov hotel sa 214 soba smeštenih na 11 etaža.

U Splitu je u ponedeljak zvanično otvoren Dalmatia Tower, prvi hrvatski neboder koji je prešao visinsku granicu od 100 metara, a koji je dizajnirao zagrebački arhitekta Otto Barić.

Objekat Dalmatia Tower, u sklopu kog se nalazi AC Hotel by Marriott, deo je projekta Westgate Grupe koji obuhvata i ranije izgrađeni neboder Westgate Tower A, čija je visina 55 metara.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Nova najviša zgrada u Hrvatskoj; Foto: Westgate group

Visina sa antenom 135 metara

Novootvoreni neboder je objekat mešovite poslovne namene, dok je glavni zakupac hotelska grupa Marriott koja na ovaj način ulazi na hrvatsko tržište.

Dalmatia Tower je 135 metara visok (bez antene 112 metara), ima 27 spratova i zauzima površinu 50.000 m², a poseduje pet podzemnih nivoa namenjenih parkiranju vozila.

Ukupno 8 liftova opslužuje zgradu, od koji će četiri opsluživati od 3. do 15. sprata, gde će biti smešten poslovni prostor, dok ostala četiri opslužuju 1. i 2. te od 16. do 27. sprata, gde se nalazi Marriottov ugostiteljski prostor.

Tornjevi su se gradili po principu zelene gradnje, a Dalmatia Tower je sofisticiraniji u odnosu na prvi toranj što podrazumeva racionalnu potrošnju energenata i smanjenu emisiju CO2, uz međunarodni energetski sertifikat LEED.

Objekat zauzima površinu od 50.000 kvadrata; Foto: Westgate Group

Hotel ima 214 soba i apartmana smeštenih na 11 etaža, a zahvaljujući specifičnom obliku tornja sve sobe imaju pogled na more.

AC Hotel by Marriott Split, kako mu glasi zvanični naziv, ima 214 soba i apartmana smeštenih na 11 etaža, a zahvaljujući specifičnom obliku tornja sve sobe imaju pogled na more.

Savremeni minimalistički dizajn smeštajnih jedinica omogućuje gostima da prostor koriste na način koji im najviše odgovara, nudeći pritom dovoljno prostora za smeštanje prtljaga ili udobno radno mesto.

Uz pet modularnih konferencijskih dvorana ukupnog kapaciteta 300 osoba, gostima će na raspolaganju biti i spa & wellness centar s unutrašnjim bazenom, potom restoran, barovi i laundž.

Hotel ima 214 soba i apartmana; Foto: Marriott.com

Doprinos vizuelnom identitetu Splita

Zanimljivo je napomenuti i da je Dalmatia Tower prošle godine u Londonu dobio međunarodno priznanje European Property Award u kategoriji najboljeg arhitektonskog rešenja visokogradnje komercijalne namene.

„Drago mi je što je projekat prepoznao međunarodni žiri. Verujem da Dalmatia Tower značajno doprinosi vizuelnom identitetu Splita, a ovakva međunarodna priznanja samo doprinose prepoznatljivosti i kvalitetu Splita kao destinacije, pre svega zato što je hotel Marriott odličan dodatak gradskoj ponudi“ – rekao je za Croatia Week arhitekta Otto Barić i dodao:

„Kvalitet našeg projekta – visoke poslovne zgrade, kako ju je žiri nazvao, nadilazi uske granice Splita, Dalmacije i Hrvatske i stavlja nas rame uz rame sa vrhunskim dostignućima širom Evrope“.

Enterijer hotelskog restorana; Foto: Marriott.com

Kancelarije za više od hiljadu ljudi

Nakon što je najviši hrvatski neboder, splitski Dalmatia Tower, dobio upotrebnu dozvolu, objavljen je datum otvarenja prvog Marriott AC hotela u Hrvatskoj. Marriott na 11 spratova će se otvoriti u ponedeljak 24. jula.

U neboderu će biti i Ericssonove kancelarije za 700 zaposlenih, a ukupno će u Dalmatia Toweru raditi više od hiljadu ljudi.

Marriott AC linija su moderniji, dizajnerski hoteli koji spajaju turističku i poslovnu funkciju s javnim prostorima poput barova, loungeva i poslovnih prostora, koji bi trebali biti dublje integrisani u kreativnu i biznis zajednicu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *