Građevinarstvo

Proširenje Nikole Tesle: Novi avio mostovi

Aerodrom “Nikola Tesla” realizovao je deo investicionog ciklusa na modernizaciji i proširenju svojih kapaciteta, piše Beobuild.

Pre godinu i po dana pisali smo o radovima na gejtovima a nedavno su ti radovi završeni. U naredna dva meseca biće završeno postavljanje poslednja dva od ukupno šest novih avio mostova.

Na tenderu za nabavku novih avio-mostova pobedio je jedan od lidera u ovoj oblasti, renomirani kineski proizvođač CIMC Tianda. Radi se o vrhunskoj tehnologiji, a cena svih 6 mostova je 2.2 miliona evra. Mostovi koji su izrađeni za potrebe beogradskog aerodroma su različite veličine i dužine, a masa pojedinačnog mosta se kreće između 29,9 i 37,5 tona. Istovremeno, nosivost jednog mosta je preko 23 tone, što je propisani maksimum iako ga je fizički praktično nemoguće dostići. Na samom kraju avio-mosta nalazi se savremena upravljačka konzola, u kojoj se uz pomoc posebne opreme manevriše prilazak parkiranom vazduhoplovu. Najveći od svih novougrađenih mostova je označen kao C6, koji kada je maksimalno izvučen dostiže dužinu od 40 metara.

nikola-tesla-gejt-1nikola-tesla-gejt-2 nikola-tesla-gejt-3 nikola-tesla-gejt-4

Pored ugradnje novih avio-mostova, aerodrom je završio i proširenje platforme C, koja služi za parkiranje vazduhoplova. Nova platforma će značajno povećati postojeći kapacitet, a novoizgrađeni deo se prostire na površini od 26.000 m2. Platforma je izvedena kao betonska kolovozna konstrukcija čija je debljina betona 35cm, ispod koje se nalazi višeslojna podloga od drobljenog kamena Ø31.5mm 30cm, drobljenog kamena Ø63mm 35cm (geokompozit), nasipa od peska, geotekstila i podtla. Izgradnjom je omogućeno otvaranje 4 nove pozicije za parkiranje. Nova platforma će biti na usluzi vazduhoplovima od naredne nedelje, a u toku je i izbor izvođača za nastavak sanacije rulne staze A. Izvođač radova na platformi C bio je beogradski „Planum“.

nikola-tesla-gejt-5 nikola-tesla-gejt-6

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *