Izdvojeno, Konstrukcije

Pontonski most koji se naduvava u kriznim situacijama

Turski industrijski dizajner osmislio je lakomontažni most koji bi pomogao u premošćavanju reka tokom vanrednih situacija.

Obzirom da su efektivno i brzo delovanje jedni od najznačajnijih faktora za uspešno rešavanje nepogode ili nesreće, dizajner Simeon Ortomeler predstavio je svoje rešenje privremenog mosta koji je simbolično nazvan ACCESS (prev. pristup). Osim što je ovaj most jednostavan za transport, on je i veoma praktičan za ruralne oblasti u kojima nedostaje infrastruktura.

Sistem se lako pakuje u vozila za hitne slučajeve

Fleksibilna plutajuća platforma puni se vazduhom što joj omogućava da se odmota i zakači za užadi na traženom mestu.

 

Konstrukcija ovog mosta izuzetno je lagana. Ona se sastoji se od redukovanog okvira, napravljenog od aluminijumskih cevi, gumenog gazišnog dela i platformi koji su ispunjeni kompresovanim vazduhom.

Statička stabilnost ovog inovativnog mosta moguća je zahvaljujući užadima koji se učvršćuju sa obe strane reke. Fleksibilna plutajuća platforma puni se kompresovanim vazduhom što joj omogućava da se odmota i zakači za užadi na traženom mestu. Ovo stvara čvrstu konstrukciju koja može da ponese težinu spasioca i žrtve, a i da se suprotstavi bočnim udarima vodenog talasa.

Delovi pontonskog mosta

Most Access prilagodljiv je različitim topografskim uslovima, tako da štedi vreme u premošćavanju reke, piše Designboom.

Stabilnost montažnog mosta obezbeđena je preko užadi koji se fiksiraju za čvrsto tlo sa obe strane reke.

Ovo je veoma zgodan pontonski most koji može da pomogne u kriznim situacijama. Još samo neko treba da isfinansira njegovu proizvodnju

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *