Enterijeri, Izdvojeno

Adaptacija stana u Mariboru koja otkriva lepotu arhitekture 19. veka

Trpezarijski sto koji se pretvara u bilijarski i kada u sklopu kreveta, samo su delić onoga što je adaptacija donela ovom apartmanu.

Biro Arhitektura AB objekt d.o.o. dobio je zadatak da za jednog fudbalera adaptira apartman od 100 kvadrata u istorijskoj četvrti Maribora. Arhitekte Boštjan Matul i Vita Posinek odlučile su da je ovakav prostor najbolje rekonstruisati tako što će ga, za početak, prvo potpuno ogoliti. I bili su u potpunosti u pravu jer su na taj način otkrili ne samo svu njegovu lepotu već i lepotu arhitekture gradova građenih krajem 19. veka.

Pošto ovo nije porodični stan već mesto za uživanje, enterijer je urađen s rešenjima koja se ne viđaju tako često.

Kada je uklonjen malter kao i svi nepotrebni elementi u ovom buržoaskom stanu, u prvi plan isplivala je predivna konstrukcija od opeke. Pre sto godina opeka se smatrala manje vrednim materijalom pa je njeno pokrivanje malterom i gipsarskim radovima praktično bilo obavezno.

Međutim, u modernoj arhitekturi centralni motiv u adaptaciji enterijera jeste stavljanje originalnih elemenata u prvi plan pa tako često viđamo eksponirane betonske elemente ili drvene konstrukcije. Dobro očuvana opeka, koja se više od veka skrivala iza maltera, dala je ovom apartmanu potpuno drugačiju atmosferu.

Prostor je potpuno otvoren uklanjanjem svih novijih pregradnih zidova i svih pripadajućih vrata. Originalni prozori su zadržani i prefarbani dok je originalni pod zamenjen brodskim parketom od hrasta koji izgleda rustično.

Kada u krevetu

Pošto ovo nije porodični stan već mesto za uživanje, enterijer je urađen tako da bude interesantan, razigran i sa rešenjima koja se ne viđaju tako često kao što je bilijarski sto koji se može dodavanjem gornje ploče pretvoriti u trpezariji ili kada u sklopu kreveta u spavaćoj sobi.

Grafičke podloge

Osnova stana
Osnova stana
Poprečni preseci
Poprečni preseci
Podužni preseci
Podužni preseci

Foto: Matej Lozar

Kada ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *