Izdvojeno, Svetski projekti

Zgužvana zgrada? Može, ako pitate Frenka Gerija!

Iako ova zgrada izgleda kao „zgužvana papirna kesa“, kako je mnogi već nazivaju, njena forma je inspirisana nečim sasvim drugim. 

Poslovna škola UTS angažovala je Frenka Gerija da isprojektuje njihovu novu zgradu imajući u vidu njegove ranije poduhvate Ovaj objekat prvo je delo slavnog 85-ogodišnjeg arhitekte koje je izgrađeno u Australiji.

Škola nosi ime australijsko-kineskog biznismena Čau Čaka, koji je za njenu izgradnju donirao 20 miliona dolara.

Frank Gehry

U celokupan objekat uloženo je 180 miliona dolara. Ovaj kampus poseduje parking sa 169 bicikl mesta, rezervu kišnice od 20.000 litara i okarakterisan je sa pet zvezdica u oblasti održive arhitekture.

Frank Gehry

Fasada je podeljena u dve zone. Istočna zona izrađena od cigli usklađena je sa peščarskim nasleđem Sidneja, dok zapadna staklena fasada reflektuje savremeno okruženje Sidneja. Kako bi se realizovala ova uvrnuta, krivudava forma, upotrebljeno je 320.000 cigli, koje su sve ručno ugrađene u objekat. Odabirom opeke za završnu obradu fasade, ispoštovan je sklad u materijalizaciji s okruženjem. Ujedno, upotrebom cigle smanjena je cena izgradnje škole.

Frank Gehry

Zakrivljena forma prenosi se i u enterijer objekta, gde je završna obrada urađena gipsanim pločama. Zakrivljene učionice, skulpture i stepeništa prate inicijalnu ideju.

Frank Gehry

Preostaje nam da vidimo da li će ova nova Gerijeva zgrada uspeti da stekne makar približnu slavu njegovih prethodnih radova, kao što su Gugenhajmov muzej ili betonska Volt Dizni hala, koja je možda i razlog da se baš on angažuje na ovom projektu.

Frank Gehry

Foto: Andrew Worssam

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *