Aktuelno, Izdvojeno

Najlepša novosadska vila uskoro će zablistati starim sjajem

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića nalazi se u zapuštenom objektu kojem uskoro sledi opsežna sanacija.

Nakon adaptiranja Galerije Matice Srpske i sređivanja Spomen zbirke Pavla Beljanskog, došao je red i da Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića, koja čini jednu celinu od tri muzeja na Trgu galerija, zasija starim sjajem. Paralelno sa izmeštanjem parkinga i uređenjem ovog trga, kao deo priprema za Novi Sad 2021, bilo je neophodno ali i logično da se objekat nekadašnje najlepše novosadske vile dostojno uklopi u tu celinu.

Našom posetom galeriji uvideli smo da objekat zaista žudi za renoviranjem. To je opšti utisak kad se uđe u galeriju, a kada se malo bolje zagleda, primeti se da je potrebno menjati i funkcionalnost ali i ceo enterijer: podove, zidove, plafon i osvetljenje. Nameštaj, tepisi, i oprema su takođe u lošem stanju. Kako za naš portal kaže direktor galerije Mileta Poštić, „potrebno nam je da i sami sebe ozbiljnije shvatimo i dobijemo veću volju za rad, a i da posetioci dobiju više volje da nas posećuju i da žele s nama da sarađuju.“

Mileta Poštić, direktor Galerije likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića

Jedan od uzora nam je muzej Gaite Lyrique u Parizu koji je sav digitalizovan.

Tokom proteklih dekada objekat je pretrpeo par manjih rekonstrukcija koje su pomogle da on budu trenutno bude konstruktivno u relativno dobrom sanju. Kako kaže Nikola Martinović, arhitekta iz arhitektonskog studia N-MARTIN koji radi projekat sanacije galerije „nema kritičnih mesta koje bi zahtevale hitnu sanaciju, kao na primer aktivni prodori vlage u suterenu. Međutim, svi elementi enterijera kao i tehnika su stari i primetni su znaci dotrajalosti što ih čini veoma nefunkcionalnim.“

Pošto je u pitanju jedna od najlepših kuća u Novom Sadu, sanacija je u potpunosti usklađena sa svim kulturno istorijskim propisima koje izdaje Zavod za zaštitu spomenika kulture Novog Sada. „Mi imamo tesnu saradnju sa stručnjacima iz Zavoda koji prate i usklađuju svaku promenu koja će se eventualno desiti.“, kaže Martinović za naš portal.

Galerijski prostor biće drugačije organizovan

Nova komunikacija za posetioce

Objektu prvenstveno treba osveženje i modernizacija kako u funkcionalnom tako i u estetskom smislu. Kako kaže arhitekta: „Važan zadatak bio je da objekat učinimo dostupnijim ljudima, funkcionalniji za različite vidove događaja i izlaganja moderne umetnosti kao i stalne postavke.“. Od arhitekte saznajemo da su funkcionalna organizacija i kretanje posetilaca kroz sam objekat bili prioriteti. Kroz analizu i elaborat postojećeg stanja uvideli su da je osnovni problem, pored dotrajalosti tehničkih rešenja, funkcionalnost. Novo rešenje podrazumeva uspostavljanje nove komunikacije za posetioce pa će, između ostalog, kompletna uprava galerije s prizemlja biti izmeštena, a ti prostori biće pretvoreni u nove galerijske celine.

Projektom sanacije obuhvaćeni su i sanacija i osvetljenje fasade, rekonstrukcija unutrašnjih prostora, sanacija i sređivanje dvorišta, sanacija krova, pristup objektu osoba sa posebnim potrebama, modernizacija tehničkih rešenja, rasveta i tako dalje.

Sanacijom galerije predviđena je i zamena stolarije
Stepenište je takođe predmet sanacije

Interaktivni muzej

Modernizacija objekta omogućiće i savremeniji i interaktivniji prikaz umetničkih dela. Kako kaže direktor galerije: „Jedan od uzora nam je muzej Gaite Lyrique u Parizu koji je sav digitalizovan. A i ja lično dolazim iz oblasti novih digitalnih likovnih medija pa bih voleo da implementiram takav vid interakcije u muzeju.“

U razgovoru s arhitektom saznajemo da je projektom predviđena modernizacija audio-vizuelnog sistema kao i uvođenje nekih od aktuelno najsavremenijih tehničkih rešenja za potrebe prezentacije i izlaganja savremene umetnosti. Takođe, velika pažnja posvećena je osvetljenju kao i uštedi energije.

Direktor galerije i arhitekta Nikola Martinović

To će biti jedno od najlepših dvorišta u Novom Sadu što svakako zaslužuje jedna od najlepših vila u Novom Sadu.

Poznato je da svetski muzeji imaju dodatne prihode od suvenirnica i kafića, pa i nadležni u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića slično razmišljaju. „Suvenirnica svakako, tome ćemo posvetiti naročitu paznju, a što se tiče kafića tu su pravno finansijske regulative malo kompleksnije pa to ostavljamo kao dopunski projekat za kasnije.“, kaže Mileta Poštić.

Martinović dodaje da je po našim zakonima uređeno funkcionisanje proširenog sadržaja u ustanovama kulture ali da nije baš fleksibilno i ne pruža velike mogućnosti. „Uvereni smo da će nadležni imati razumevanja za ovakav vid funkcionisanja savremenih kulturnih umetničkih prostora.“

Fasada će sasijati zahvaljujući novoj rasveti

Nov život dvorišta

U našem obilasku galerije nismo mogli a da ne primetimo dvorište koje izgleda impresivno ali neiskorišćeno i u velikoj meri devastirano. Od direktora saznajemo da je plan da dvorište, pored novog drveća, dobije i novi multifunkcionalni karakter kao i da bude otvoreno za sve. Praviće se letnji programi što zahteva obilno uređenje bašte, bine, mobilijara, zelenila, osvetljenja i popločavanja. „To će biti jedno od najlepših dvorišta u Novom Sadu što svakako zaslužuje jedna od najlepših vila u Novom Sadu“, kaže arhitekta Nikola Martinović.

Dvorište će dobiti multifunkcionalni karakter i biće otvoreno za sve

Cena i rok

Procena vrednosti svih građevinskih radova je oko 30, a zajedno sa opremom i infrastrukturom oko 35 miliona dinara. „Ubedljivo najveći deo bi trebao da se realizuje iz budžeta pokrajinske vlade preko Ministarstva kulture čiji smo mi indirektni korisnici, a manji deo iz drugih struktura vlasti grada i republike i domaćih i stranih sponzora.“, kaže Poštić za naš portal.

Radovi bi trebali da budu gotovi do početka 2021. godine kada će Novi Sad biti Evropska prestonica kulture. „Mi bismo voleli da do tada zasijamo u punom sjaju ali nemamo ništa protiv i trudićemo se da to bude i ranije i da se do 2021. već uhodamo u novom ambijentu.“, zaključuje Mileta Poštić, direktor galerije.

Sadašnje stanje galerije

Želimir Žilnik i nove izložbe

Tokom sanacije objekta, umetnička dela će se moći videti na drugim lokacijama. „Već su nam ponudili Master Centar na Sajmištu da koristimo za događanja dok je objekat u fazi adaptacije, a imamo i partnerske firme sa kojima imamo redovnu razmenu i saradnju“, kaže sagovornik za naš portal.
Pošto će se radovi odvijati verovatno etapno, nije isključeno da delovi muzeja budu i otvoreni.

Izložba Želimira Žilnika od 14. decembra 2017.

Galerija likovne umetnosti poklon zbirka Rajka Mamuzića u Novom Sadu tokom planiranja sanacije objekta vredno radi i na svom osnovom zadatku – organizaciji izložbi. Izložba Želimira Žilnika sa retrospektivom filmova biće otvorena 14. decembra, sledeće godine su u pripremi tematske izložbe, reakcije na naše umetnike Igora Antića, a u pripremi su takođe i stalne postavke naših autora. „Ima još dosta atraktivnih dešavanja, ali i pomalo neizvesnih što se datuma tiče zbog priželjkivanog početka radova na adaptaciji zgrade.“, konstatuje Mileta Poštić, direkor galerije.

Foto: Igor Conić – Gradnja.rs

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. kunst

    Bas bi bilo super kada bi bio neki kafic u sklopu galerije kao Albertina, kunsthistorische i ostali…

  2. Sava Forkapic dipl ing arh

    Kao autor prve rekonstrukcije i adaptacije objekta za potrebe Galerije a i spoljnjeg uredjenja ( 1974.g.), raduje me i ova faza ! Moram da napomenem da je prvi put u N.Sadu ovde primenjena fleksibilna rasveta sa sinskim plafonskim razvodom ! Nazalost od otvaranja Galerije 23.okt.1974. g. do danas nista nije ulagano u objekat.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *