Nameštaj i oprema

Rajtova arhitektura kao motiv za akustične panele

Švedski kompanija Offecct je u saradnji s fondacijom Frenka Lojda Rajta kreirao akustične zidne panele koje su zapravo replika pločica s jedne njegove čuvene kuće.

Dizajn akustičnih zidnih obloga inspirisan je dekorativnim pločicama koje je čuveni američki arhitekta koristio pri oblikovanju fasade Ennis House u Los Anđelesu, koja je izgrađena 1924. godine. To je bila najveća kuća iz njegovog opusa Textile Block Houses, koji čine četiri objekta. Ennis predstavlja poslednji model u nizu Offectove kolekcije panela Soundwave koju čine 16 različitih modela.

Rajtov dizajn pločica osim što je lep, ima geometriju koja apsorbuje zvuk.

Svih 16 modela dizajnirali su različiti dizajneri. Prvi model iz kolekcije dizajnirao je helsinški dizajner Teppo Asikainen 1990. godine, piše Dezeen. Najnoviji model akustične ploče biće inspirisan delom Frenka Lojda Rajta, čuvenim američkim arhitektom koji je umro 1959. godine.

„Offecct je kompanija koja je veoma zainteresovana za istoriju arhitekture. Oduvek smo se divili radom Frenka Lojda Rajta pa ova nova saradnja predstavljaju zaista vrhunac razvoja naše kompanije.“, rekao je Kurt Tingdal, izvršni direktor kompanije Offecct.

Originalni motiv sa Rajtove kuće Ennis

Ploče koje smanjuju buku u prostoru

Dizajneri su u potpunosti očuvali izgled Rajtovih pločica koji je samo iz varijante u betonu oblikovan od recikliranog poliestera.

Inače, ploče Ennis namenjene su za unutrašnju upotrebu, a Rajtov dizajn pločica osim što je lep, ima geometriju koja apsorbuje zvuk.

Pogodne su za postavljanje u prostorima gde je potrebno postići dobru akustiku, kao što su, na primer, muzičke sale ili poslovni prostori u kojima će pomoći da snize buku.

Lansiranje ploča Ennis poklapa se sa 150-ogodišnjicom Rajtovog rođenja.

Foto: Offecct

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *