Izdvojeno, Nameštaj i oprema

Tijana Živanović daje nov život starom nameštaju

Ukoliko volite nameštaj koji odiše minulim vremenima a pritom je prilagođen savremenim trendovima u dizajnu enterijera, pogledajte ove komade.

Svi mi imamo neki komad nasleđenog nameštaja koji odiše starinom i emocijama a ne znamo šta da radimo s njim. Takav kakav je, ne uklapa se u moderne enterijere a žao nam je da stoji odložen daleko od očiju. Tu na scenu stupa Tijana Živanović iz studija Imaginarium koji starom nameštaju vraća stari sjaj i daje mu novi život.

tijana-zivanovic-imaginarium-2

Videli smo nekoliko njenih impozantnih modela fotelja i nismo odoleli a da joj ne pitanje odakle joj ideja da se bavi redizajnom nameštaja.

– Mogu reći da je nameštaj pronašao mene. Po obrazovanju sam istoričarka umetnosti, ne dizajner. Zavisnik sam od lepih stvari, uživam u kreativnom izražavanju, i od svega što sam ranije stvarala (garderoba, nakit, sveske, razni ukrasi), nameštaj se nametnuo kao moje zanimanje. Toliko uživam u transformaciji iz starog u novo da ne mogu da dočekam da završim neki komad! Fascinira me pomisao da ono što je odbačeno ili staromodno može toliko da se promeni, da se podmladi, da diše novim i drugačijim životom. Šta više, najčešće takvi prerađeni komadi nameštaja postaju omiljeni vlasnicima, što me posebno raduje.

Fascinira me pomisao da ono što je odbačeno može toliko da se promeni i da diše novim životom.

Ideja o redizajnu i izradi nameštaja potekla je od moje želje da svoj stan opremim komadima nasleđenog nameštaja koji odišu starinom, istorijom i emocijom koja me vezuje za njih. Međutim, smatram da današnja estetika, način života kao i moje životno doba traži nešto što je vedrije i laganije. Te dve stvari sam pomirila farbajući ih u nežne pastelne boje s ručno patiniranim detaljima kojima oslikani motivi dodatno udišu toplinu i mekoću.

tijana-zivanovic-imaginarium-3

Kako teče proces redizajna nameštaja?

– Najviše uživam u preradi fotelja. To je komad nameštaja s kojim svakodnevno dolazimo u neposredni kontakt, u kojem se opuštamo i odmaramo. Najčešće je kompletno rasturimo, vajamo otpočetka i na kraju obučemo u različite vrste materijala što mi diktira sam njen oblik, namena i naravno, moja inspiracija.

Ko su vam klijenti?

– Sarađujem s arhitektama kada su objekti javne namene u pitanju ali me, ne retko, i sami vlasnici razlićitih lokala kontaktiraju za neki komad nameštaja kako bi, i kroz to, dali enterijeru određeno značenje i smisao. Neko želi romantične detalje, neko jake boje, vintage ili pak totalno otkačen fazon.

tijana-zivanovic-imaginarium-5

Da li ideje daje klijent ili vi predlažete ideje? Koliko su vam odrešene ruke? 

– Kada imam slobodnog vremena, preuređujem stvari koje sama nabavim ili ih pravim „od nule“, prema svom viđenju i inspiraciji. Pod tim mislim na fotelje, taburee, klupice koji najčešće imaju ekscentrične nogice, oslikane raznim oblicima i motivima. S druge strane, klijenti me zovu da redizajniram njihov nameštaj i tom prilikom im pomažem u odabiru boja i dezena kako bi se to što radimo najbolje uklopilo u enterijer ali i u budžet. Volim da ih slušam ali i da ih gledam jer mi često neverbalni jezik da mnogo bolje smernice u kom pravcu da idem. Naravno da mi je bitno koje im boje prijaju, kakve teksture i motive vole a moje je da im sugerišem šta je u trendu, kako će se šta ponašati, šta je dobro sa čim uklopiti… Moj posao je da pomirim ono što im se dopada sa „situacijom na terenu“ i trendovima u dizajnu enterijera.

Volim da slušam klijente ali i da ih gledam jer mi često neverbalni jezik da mnogo bolje smernice u kom pravcu da idem.

Uvek sam voljna da klijentima dam savet u vezi opremanja prostora, da im dam ideju, da im olakšam neku dilemu. Takođe se bavim izradom zavesa, drapera, jastuka, stolnjaka, svog kućnog tekstilnog dekora koji, kada se objedini i namenski radi i uklapa s nameštajem, novim ili postojećim, dobija pun efekat.

tijana-zivanovic-imaginarium-10

Da li se bavite i restauracijom nameštaja?

– Ne bavim se restauracijom u klasičnom smislu te reči. Nije mi izazov da vraćam stvari u prvobitno stanje već da menjam, da se igram sa različitim mogućnostima finaliziranja.

Da li radite sami ili imate još zaposlenih?

– Imam ekipu majstora s kojom sarađujem a čine je stolar, modelar, slikar, tapetar, šnajder… Mišljenja sam da svako mora dobro da zna svoj zanat ali je pritom nužno da sarađujemo jedni s drugima jer je posao koji radim timski a proizvod koji izađe iz radionice – delo više ljudi. Oni razumeju kako razmišljam, odlicno funkcionišemo i razmenjujemo mišljenja.

tijana-zivanovic-imaginarium-13

 

Da li nameravate da pokrenete svoju kolekciju namestaja? Koji su vam planovi za budućnost?

– U budućnosti, planiram da plasiram nameštaj u inostranstvo, a iznad svega, želim da održim kontinuitet u radu i da nastavim da usrećujem klijente kroz svoj rad, da budem inovativna, proizvodim upotrebne, funkcionalne i prepoznatljive komade i na njima ispisujem priče svojih klijenata koristeći materijale, boje, trake i druge dekorativne elemente.

tijana-zivanovic-imaginarium-15

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *