Materijali

Metalna mreža lakša od stiropora 100 puta

Ultralaganu metalnu mikrorešetku, tzv. ‘mikromrežu’ izmislili su naučnici s kalifornijskog univerziteta UC Irvine i Caltech kao  kompanije HRL Laboratories.

Materijal nazvan mikromreža je sto puta lakši od stiropora, ali je još uvek krut poput metala. Mikromreža je inspirisana strukturom ljudskih kostiju koje su čvrste spolja i uglavnom šuplje iznutra (99,99 posto njene strukture je vazduh).

Dakle, reč je zapravo o šupljim cevima koje su debele tek stotinu nanometara, odnosno hiljadu puta tanje od ljudske vlasi, piše Al Jazeera.

metal-maslacak

Zahvaljujući praznini između molekula, mreža ima veliki potencijal upijanja energije, što Sofija Jang iz HRL laboratorije ilustruje izazovom bacanja jajeta s visine od 25 spratova. Prema njenim rečima, dovoljna je tek mala količina mikromreže da bi se jaje zaštitilo od razbijanja, dok je u istu svrhu jaje potrebno zamotati u oko jedan metar zaštitne plastike s mehurićima.

Ova tehnologija će najviće primene pronaći u avijaciji međutim može se primenjivati i u građevinarstvu gde bi se došlo do značajne uštede zbog smanjivanje sopstevnog optrećenja konstrukcije.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *