Materijali

Ove solarne staklene prizme proizvode električnu energiju

Solar Squared su blokovi od stakla od kojih možete napraviti providni zid koji pravi struju.

Sećate li se staklenih prizmi? Nekada su baš bile popularne u enterijerima zato što su se od njih pravili zidovi koji su delili prostoriju a pritom nisu sprečavali prodor svetlosti pošto su transparentne.

Vrlo je verovatno da će ponovo ući u modu jer su staklene prizme 21. veka dobile još jednu zanimljivu karakteristiku koja je u skladu s trendom masovnog korišćenja obnovljivih izvora energije. Naime, novi blokovi od stakla sada imaju ugrađene solarne ćelije koje im omogućavaju da prave struju!

Solar Squared: I deli prostor i pravi struju

Standardna rešenja za solarne tehnologije traže velike površine, a pritom i ne izgledaju baš najlepše. Ovo bi trebala da bude alternativa.

 

Naučnici s Univerziteta Exeter razvili su novu staklenu prizmu nazvanu Solar Squared u koju se tokom proizvodnje ugrađuje niz optičkih elemenata koju fokusiraju sunčevu svetlost u malene solarne ćelije. Prizme su dizajnirane tako da obezbede maksimalnu apsorpciju svetlosti čak i u nepredvidljivim urbanim područjima.

Rešenje za fasadu

Profesor Tapas Mallick i doktor Hasan Baig s Univerziteta Exeter očekuju da bi njihov patent, koji je još u fazi testiranja, mogao da unese revoluciju u građevinsku industriju.

„Standardna rešenja za solarne tehnologija traže velike površine, a pritom i ne izgledaju baš najlepše,“ kaže doktor Baig. „Mi smo hteli da prevaziđemo ova ograničenja tako što predstavili novu tehnologiju koja može biti sastavni deo svake fasade.“

Konkurentna cena

Naučnici su u potrazi za investitorima i arhitektama koji bi primenili ove staklene prizme u svom projektu. Ukoliko bi uspešno prošle završni test, Solar Squared će ući u proizvodnju, a konačna cena proizvoda verovatno će u početku biti niža od klasičnih staklenih prizmi kako bi se kupcima skrenula pažnja.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *