Solar Squared su blokovi od stakla od kojih možete napraviti providni zid koji pravi struju.

Sećate li se staklenih prizmi? Nekada su baš bile popularne u enterijerima zato što su se od njih pravili zidovi koji su delili prostoriju a pritom nisu sprečavali prodor svetlosti pošto su transparentne.

Vrlo je verovatno da će ponovo ući u modu jer su staklene prizme 21. veka dobile još jednu zanimljivu karakteristiku koja je u skladu s trendom masovnog korišćenja obnovljivih izvora energije. Naime, novi blokovi od stakla sada imaju ugrađene solarne ćelije koje im omogućavaju da prave struju!

Solar Squared: I deli prostor i pravi struju

Standardna rešenja za solarne tehnologije traže velike površine, a pritom i ne izgledaju baš najlepše. Ovo bi trebala da bude alternativa.

 

Naučnici s Univerziteta Exeter razvili su novu staklenu prizmu nazvanu Solar Squared u koju se tokom proizvodnje ugrađuje niz optičkih elemenata koju fokusiraju sunčevu svetlost u malene solarne ćelije. Prizme su dizajnirane tako da obezbede maksimalnu apsorpciju svetlosti čak i u nepredvidljivim urbanim područjima.

Rešenje za fasadu

Profesor Tapas Mallick i doktor Hasan Baig s Univerziteta Exeter očekuju da bi njihov patent, koji je još u fazi testiranja, mogao da unese revoluciju u građevinsku industriju.

„Standardna rešenja za solarne tehnologija traže velike površine, a pritom i ne izgledaju baš najlepše,“ kaže doktor Baig. „Mi smo hteli da prevaziđemo ova ograničenja tako što predstavili novu tehnologiju koja može biti sastavni deo svake fasade.“

Konkurentna cena

Naučnici su u potrazi za investitorima i arhitektama koji bi primenili ove staklene prizme u svom projektu. Ukoliko bi uspešno prošle završni test, Solar Squared će ući u proizvodnju, a konačna cena proizvoda verovatno će u početku biti niža od klasičnih staklenih prizmi kako bi se kupcima skrenula pažnja.

Kada ste već ovde, pogledajte i ovo: