Građevinarstvo

Puštena u rad najveća plutajuća solarna elektrana na svetu

Nedaleko od kineskog grada Huajnan, na nekadašnjem rudarskom području, sada se nalaze polja plutajućih solarnih panela.

Oblast Anhuej na jugu Kine, nekada poznata kao regija bogata ugljem, sada je plavno područje koje pokriva jezero dubine četiri do deset metra. Obzirom da je voda postala sastavni deo ovog područja, Kinezi su se prilagodili novom stanju terena i aktivirali mnogo održiviji način pravljenja električne energije. Po vodi sada plutaju solarni paneli!

Rudnik uglja potopila je voda. Sada po ovom veštačkom jezeru plutaju solarni paneli koji prave struju na ekološkiji način.

 

Kompanija Sungrow, globalni lider u proizvodnji sistema koji iskorišćavaju energiju Sunca, pustila je nedavno u rad plutajuću solarnu elektranu i samim tim počela je s proizvodnjom energije za domove u toj regiji, piše Designboom.

S kapacitetom proizvodnje od 40 megavata, nova najveća plutajuća elektrana na svetu preuzela je vodstvo od postojećih elektrana istog tipa u Indiji i Australiji. Paneli su povezani na centralni regulator a hladnjaci na površini ne dozvoljavaju da se paneli pregreju. Paneli su konstruisani da budu otporni na visoke procente vlažnosti kao i na vodu.

Iz lokalne samouprave ističu da će plutajuća solarna elektrana osloboditi zemlju loše reputacije zbog velike potrošnje energije jer će uskoro Kina postati lider u proizvodnji obnovljive energije.

Foto: Sungrow

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *