Građevinarstvo, Izdvojeno

Nabijača otporna na portugalske vrućine

Vinogradarska kuća u mestu Montižo, napravljena je od materijala koji su koristili i naši preci – naboja.

Arhitektonski studio Blaanc potpisuje projekat prizemne kuće u osunčanom Portugalu, nedaleko od Lisabona, koja koristi nabijenu zemlju, solarnu nadstrešnicu i velike staklene površine kako bi zimi ostala topla a leti hladna. Kuća od 319 kvadrata, zbog energetski efikasnog pristupa projektovanja i gradnje, pravi značajno manje račune za energente.

nabijaca-portugal-08

Prostrana kuća sastavljena je od tri volumena raspoređena oko postojećeg drveta. Volumeni su postavljeni tako da poštuju principe pasivne gradnje po pitanju osunčanosti pa su tako centralne sobe sa velikim staklenim površinama okrenute ka jug, dok su druge prostorije okrenute ka severu.

nabijaca-portugal-14

Dva dela kuće napravljena su od betona i bele cigle i u njima su smeštene spavaće i gostinske sobe. Treći volumen kuće napravljen je od nabijene zemlje i u njoj se nalazi dnevna soba, kuhinja i trpezarija, piše Dezeen.

nabijaca-portugal-07

Koridor okrenut ka zapadu, koji je najviše osunčan tokom letnjih meseci, je nadkriven koja sprečava prodor direktnog sunca na fasadu.

nabijaca-portugal-06

Sva tri volumena spojena su ravnim drvenim krovom.

nabijaca-portugal-04 nabijaca-portugal-02 nabijaca-portugal-03 nabijaca-portugal-05 nabijaca-portugal-09 nabijaca-portugal-10 nabijaca-portugal-11

Foto: João Morgado

Preseci i osnove kuće

nabijaca-portugal-13 nabijaca-portugal-12

Pogledajte i kako izgleda ova nabijača koja štedi energente:

Nabijača koja sama pravi struju i snabdeva se vodom iz sopstvenih izvora

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *