Opremanje

Grejanje na led? Ukopani ledeni rezervoar će vas leti i hladiti

Iako na prvi pogled deluje nezamislivo, ovaj sistem koristi dobro poznat princip latentne toplote.

Na konferenciji Energetska efikasnost u zgradarstvu koju je organizovala Nemačko-srpska privredna komora (AHK), Bojan Grujički iz Viessmanna predstavio je, između ostalog, i inovativan sistem za grejanje pomoću leda. Ovaj koncept zasnovan je na iskorišćavanju energije sunca i geotermalne energije kroz ukopan ledeni rezervoar ispunjen vodom u kojem se temperatura spušta sve dok se ne iskoristi energija kristalizacije i u rezervoaru ne stvori led.

grejanje-na-led-1
Ledeni rezervoar ukopan je u zemlju na dubini od oko pola metra gde vlada konstantna temperatura

Iz ledenog rezervoara se izvlači toplota ne samo dok se voda potpuno ohladi već tokom njene kristalizacije.

Tajna čitavog sistema je upravo u načinu iskorišćavanja ledenog rezervoara budući da se iz njega izvlači toplota ne samo dok se voda potpuno ohladi, već dok ne dođe do njenog smrzavanja odnosno kristalizacije, čime se do maksimuma iskorišćava energija skladištena u njemu. Naime, za obrnuti proces otapanja leda potrebno je utrošiti jednaku količini energije koliko i za dizanje njene temperature u rasponu od 0 do 80 stepeni celzijusovih.

grejanje-na-led-2
Pomoću solarnih kolektora višak energije se skladišti u ledeni rezervoar

Iz ledenog rezervora izvlači se toplota kojom se pomoću toplotne pumpe osigurava grejanje rezervoara tople vode koja se može koristiti i za potrošnu toplu vodu i za grejanje kuće.

Za jednu tipičnu porodičnu kuću dovoljan je sistem s ledenim rezervoarom od 12 kubika kombinovam toplotnom pumpom i solarnim kolektorskim sistemom ukupne snage od 7,5 kW koji pokriva potrebe grejanja i potrošne tople vode.

I toplotna pumpa može dobro da izgleda

Na konferenciji Energetska efikasnost u zgradarstvu, Viessmann je predstavio i toplotnu pumpu koja ne samo da je najtiša na tržištu (ne bučnija od frižidera, manje od 54dB) već i zaista dobro izgleda. Reč je o modelu Vitocal 300-A u kojem vazduh struji kroz oplatu i zatvoreni rashladni krug. Upravo ovakav način rada zaslužan je i za dobar dizajn toplotne pumpe koja u dvorištu izgleda kao skulptura.

viessmann-Vitocal-300-A

Firme iz kategorije Grejanje:

Dodaj firmu u Adresar

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *