Aluminijumski prozori pružaju mogućnost ostvarivanja prisnog odnosa unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora; Foto: Relja Ivanić
Opremanje, Promo

4 razloga zašto se naše arhitekte opredeljuju za aluminijumsku stolariju

Vrata će se otvarati više od 200.000 puta, a kupujete ih samo jednom.

Prozori i vrata neizostavni su elementi svake kuće ili vikendice. Oni svakoj zgradi, velikoj ili maloj, daju prepoznatljivost, identitet i karakter. I dok na tržištu postoje prozori i vrata od pvc-a, drveta i aluminijuma, stiče se utisak da domaće arhitekte i njihovi klijenti (ipak) najviše vole aluminijumsku stolariju.

Nagrada za kuću godine bila je smotra projekata i praksi koje su obeležile 2020. godinu. Zanimljiva činjenica je da preko 50% nominovanih projekata ima spoljašnju stolariju od aluminijuma. Obe prvonagrađene kuće na Staroj planini i na Avali imaju prozore od aluminijumskih profila. Ali, tu nije kraj. Svih 5 najboljih kuća po izboru publike (preko 3.500 glasanja) imaju spoljašnju stolariju od ovog materijala.

Kućama na Staroj planini prozori daju karakter i identitet; Foto: Mladen Jovanović

Pitali smo pet domaćih arhitektonskih biroa zašto se opredeljuju za aluminijumsku stolariju.

Želeli smo da saznamo zašto je to tako. U cilju da pronađemo odgovore na brojna pitanja, porazgovarali smo sa arhitektama iz biroa Alterno Inc, Studija OBE, N-Martin, Synthesis Quatro i Modelart Arhitekti. Pitali smo ih zašto se kao projektanti najčešće opredeljuju za aluminijumsku stolariju. Prepoznali smo četiri glavna razloga.

1. Minimalistički dizajn 

Jednoglasno, arhitekte su se složile da je najveća prednost aluminijumskih profila mogućnost kreiranja velikih otvora u neprekinutom staklu minimalističkog dizajna. Aluminijumski profili su čvrsti i lagani, tanki i elegantni, pa se mogu koristiti za izradu velikih staklenih površina koji pružaju minimalističku estetiku i spektakularne poglede, te prisnu vezu unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora.

Ono što je pre bila glavna mana ovih prozora (provođenje toplote) sada je prevaziđeno pomoću termo-prekida od plastičnih profila. Profili aluminijumske stolarije s termo-prekidom dosegli su napredni nivo termoprovodljivosti. Troslojna stakla dodatno doprinose kvalitetu. „Aluminijumski profili su malih dimenzija, a zadovoljavaju sve potrebne kriterijume vezane za toplotnu i zvučnu izolaciju koji omogućavaju kvalitetan prostor za život“ – ističe Jovana Osei-Lartey iz novosadskog studija Synthesis Quatro.

Aluminijumski profili su malih dimenzija, a zadovoljavaju sve potrebne kriterijume vezane za toplotnu i zvučnu izolaciju.

Fleksibilnost i mogućnost izrade rešenja koja odgovaraju svim zahtevima klijenata od velikog su značaja za arhitekte. Postoje različiti sistemi otvaranja: obrtni, okretni, harmonika i klizajući sistemi. Iako arhitekte najviše vole antracit i crnu, aluminijumski prozorski profili se boje po bilo kojoj nijansi iz RAL karte.

U slučaju da se projektant opredeli za eloksirane profile, dostupne su u srebrnoj, zlatnoj, bronzanoj, braon ili crnoj varijanti metalne površine. Takođe, na raspolaganju je i kombinacija aluminijumskih i drvenih profila, te klijent za svoj dom može izabrati vrstu drveta po svom ukusu, bilo de je u pitanju hrast, smrča, jela ili bor.

Enterijer okupan svetlošću, Kuća na Dunavu; Foto: Synthesis Quatro

2. Dobar odnos cene, garancije i kvaliteta

Prilikom izbora prozora i vrata potrebno je biti pažljiv kako biste izbegli loši rezultati. Prema rečima domaćih arhitekata, garancija i pozitivna reputacija jedni su od glavnih razloga zašto se na svojim projektima opredeljuju za aluminijumsku stolariju. Spram osnovnih zahteva, izbor sistema za zastakljenje, prozora i vrata, može se sagledati iz dva ugla. Prvi ugao je arhitektonski. Drugi ugao je investitorski.

„Arhitekta bira prozore i vrata prema mogućnosti da ostvari kontakt spoljašnje i unutrašnje sredine, dobro osvetljenje u prostoru, da su po svojim šemama otvaranja omogućene različite mogućnosti: obrtni, okretni, harmonika, klizajući sistemi. Često se traži da je sistem konstrukcije što manje vidljiv, da postoje minimalni pragovi koji bi omogućili neprimetan prelaz između dve sredine, i što je možda i najbitnije – da su sa energetskog aspekta sistemi prečki i stakala efikasni, čime je omogućen izbor velikih zastakljenih površina“ – ističe za naš portal Jasna Kavran iz Studija OBE.

Prisna veza unutrašnjeg i spoljašnjeg prostora uz aluminijumsku stolariju; Foto: Relja Ivanić

Arhitekta bira prozore i vrata prema mogućnosti da ostvari kontakt spoljašnje i unutrašnje sredine.

Pored arhitektonskog, postoji i investitorski ugao sagledavanja problema izbora. „Pored želje da se zadovolji arhitektonski aspekt, za investitora je veoma bitan i odnos cene, kao i dostupnosti na tržištu čime se smanjuju rokovi nabavke i ugradnje“ – dodaje Kavran. Za Alumil proizvode može se reći da istovremeno ispunjavaju sve navedene kriterijume svrstane u kategoriju zahteva arhitekata i investitora.

Šta se najčešće bira? Arhitekte se najčešće opredeljuju za Alumil SMARTIA S560 podizno/klizni sistem, koji nudi jedinstveni sistem otvaranja. Na primer, iz ove grupe proizvoda, Modelart Arhitekti su se za svoj projekat Kuće u Rakovcu opredelili za toplotno izolovan okretno-nagibni sistem SMARTIA M11000. S druge strane, klijenti sa istančanim ukusom preferiraju okretni sistem SUPREME S77 PHOS, koji nudi okvire sa skrivenim šarkama i krilom visokog kvaliteta.

Kuću u Rakovcu karakterišu veliki portali u neprekinutom staklu; Foto: Dušan Petković

3. Dostupnost i brzi rokovi isporuke

Kao treći razlog arhitekte su navele dostupnost i brze rokove isporuke. Kako je reč o rešenju koje se često primenjuje u domaćoj praksi, Alumil fabrikatori će prozore i vrata dopremiti na vaše gradilište prema utvrđenoj dinamici. Baš iz tog razloga, za Đorđa Kitića iz niškog studija Alteno Inc, „široki izbor konstrukcija koje se mogu primeniti na najrazličitije vrste projekata, kao i veliki lager proizvoda i rezervnih delova s dobro razvijenom distributerskom mrežom“ glavne su prednosti Alumil sistema spoljašnje stolarije.

Primeri dobre prakse govore tome u prilog. Alumil prozori primenjeni su kao rešenje spoljašnje stolarije na projektima kao što su kuće na Staroj planini, vila na Senjaku, vikendica na Zlatiboru, vila na Dunavu, kuća u Rakovcu, u Meštrovićima i u Železniku. Kao pouzdani partner i saradnik, Alumil fabrikatori su u prilici da dopreme naručenu stolariju bez obzira da li se kuća nalazi u centru grada ili na udaljenoj lokaciji.

Kuće na staroj planini imaju prozore različitog oblikovanja i sistema otvaranja; Foto: Mladen Jovanović

4. Izložbeni salon + tehnička podrška

Na kraju, bogato opremljen izložbeni salon pruža arhitektama i njihovim klijentima mogućnost da se sa širokim asortimanom proizvoda upoznaju uživo – 1 na 1. „Izložbeni salon kompanije Alumil je odličan jer možeš poslati klijente direktno da pogledaju elemente, da uhvate u ruke i testiraju kako šta funkcioniše“ – navodi Dejan Mitov iz novosadskog studija Modelart Arhitekti.

S druge strane, Alumil tim tehničke podrške je arhitektama uvek na raspolaganju. O svim tehničkim karakteristikama i najčešće primenjenim rešenjima možete se posavetovati sa stručnim licem. „Nama kao projektantima je najbitnija tehnička podrška koju kod Alumila i njihovih saradnika imamo“ – naglašava Nikola Martinović iz N-Martin Studija.

Razrađeni detalji i sistemska rešenja arhitektama pružaju mogućnost da na efektivan način odgovore na sve zahteve klijenata i izvođača. „Svi detalji koji su od velike važnosti u završnoj fazi projekta su razrađeni na zavidnom nivou i dodaju na projekat onih 10% koji ga ističu u odnosu na sve druge opcije“ – ističe Jovana Osei-Lartey iz Synthesis Quatro.

Nama kao projektantima je najbitnija tehnička podrška koju kod Alumila i njihovih saradnika imamo.

Profili aluminijumske stolarije sa termo-prekidom, Vikendica na Zlatiboru; Foto: Nikola Martinović

Vrata će se otvarati više od 200.000 puta

Kako biste se uživo uverili i odabrali pravi proizvod za vaš novi projekat, koji će vašem klijentu ponuditi sigurnost, funkcionalnost i besprekorni dizajn, posetite Alumil izložbeni salon. Tamo možete pronaći brojna rešenja za: vrata i prozore, ulazna vrata, zid zavese, pergole i rešenja za spoljašnji prostor.

Izložbeni salon se nalazi na Novom Beogradu, u sklopu poslovnog centra Green Heart Belgrade. Svoj termin posete možete zakazati pozivom na broj 063-1120-577 ili popunjavanjem kontakt obrasca.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *