Ova kuća na Zlatiboru ima kapaciteta da prihvati dve četvoročlane porodice, Foto: Nikola Martinović
Domaći projekti, Izdvojeno, Kuća godine 2020

Na Zlatiboru nikla vikendica bez oluka

Ova kuća na našoj planinskoj lepotici spoj je kombinovanog inženjerstva i vrhunskih materijala od kojih je podignuta.

Da li sagraditi zidanu ili montažnu kuću – večita je dilema. Međutim, Nikola Martinović iz novosadskog N-Martin Studija smatra drugačije. On nam skreće pažnju da postoji „treći način“ – oličen u ideji kombinovanog inženjerstva. Naime, ovaj poznati arhitekta smatra da trebamo iskoristiti najbolje od oba sveta.

U svom novom projektu, porodičnoj vikendici na Zlatiboru, Nikola Martinović primenio je kombinovani konstruktivni sistem, ali i princip ventilisane fasade. Na taj način, ne samo da je brzo sagrađena, već je vikendica čvrsta i trajna.

Napolju hladno, a unutra toplo; Foto: Nikola Martinović

Za montažu čelične konstrukcije na betonskom postamentu bilo je potrebno dva dana i četiri majstora.

Organizacija građenja na udaljenom gradilištu ima brojne poteškoće. Fizička nedostupnost zahteva složeno planiranje, logistiku i koordinaciju materijala, radova i majstora. Kako projektantski nadzor nije moguće sprovoditi svakodnevno, potrebno je graditi brzo, efikasno i u svega par nedelja.

Baš iz tog razloga kuća je sagrađena na betonskom postamentu izlivenom na licu mesta i koji prati nepravilnu geometriju osnove. Kako je teren u blagom padu, postament se u zadnjem delu stepenasto spušta prema dvorištu, dok u prednjem formira pristup terasi.

Osnovnu konstrukciju čini šest ramova od kutijastih čeličnih profila. Elementi konstrukcije su proizvedeni u radionici, a potom (pomoću krana) montirani na licu mesta. Za montažu konstrukcije bilo je potrebno dva dana i četiri majstora. Krutost i stabilnost kući daju masivni zidani zidovi koji se pružaju u oba pravca. Pregradni zidovi su, takođe, zidani.

Kostrukcija je od čeličnih elemenata, a ispuna od opekarskih proizvoda; Foto: Nikola Martinović

Kuća bez oluka

Specifičan izgled i karakter objekta dala je primena tamnog rebrastog lima finskog proizvođača Ruukki koji za svoje limove daje garanciju od čak 50 godina. Naime, lim je primenjen na zidovima i krovu objekta – što nije uobičajna praksa na našim prostorima. Ali, ipak se ispostavilo kao najdugovečnije rešenje.

Na kontaktu dve površine (krova i zida), postavljen je fazonski element samog proizvođača, a na takav način da ova kuća nema oluka. Fazonski elementi postavljeni su i na slemenu, ali su iskorišćeni i za vetar-lajsne. Pored autentičnog izgleda, klijent je dobio fasadu o kojoj ne treba da brine i razmišlja pola veka.

Na fasadi i krovu je primenjen lim finskog proizvođača Ruukki; Foto: Nikola Martivnović

Ventilisana fasada, krov koji diše

Specifičnost ovog objekta ogleda se u inženjerskom rešenju fasadnih zidova. Njihova debljina iznosi 37 cm, a sastoje se od stiropora (s unutrašnje strane), giter bloka, kamene vune, paropropusne folije, vetrenog sloja i fasadne obloge na potkonstrukciji. Ovaj sendvič-zid omogućava kući da se brzo zagreje. Fasadna obloga zabadnih zidova je od drvenih dasaka – u vertikalnom naizmeničnom rasporedu.

Na fasadi i krovu primenjena su sistemska rešenja kompanije Knauf Insulation. Fasadna stolarija je aluminijumska, kompanija Alumil. Kako bi kuća mogla da „diše“, enterijerska obloga plafona je od gips-kartonskih ploča čiji je proizvođač Rigips.

Celokupna fasada i krov su u Knauf Insulation ventilisanom sistemu; Foto: Nikola Martinović

Fasadna obloga zabadnih zidova je od drvenih dasaka – u vertikalnom naizmeničnom rasporedu.

„Objekat je podeljen u dve celine koje se jasno mogu uočiti. Jedna celina jeste mirni deo (spavaće sobe) dok je druga bučni deo (kuhinja, trpezarija, dnevna soba), gde je velikim portalom ova kombinovana prostorija otvorena ka dvorištu“ – naglašava Nikola Martinović za naš portal.

Vikendica je projektovana tako da može istovremeno prihvati boravak 2 porodice sa 4 člana. Iz tog razloga, objekat ima 3 spavaće sobe, a spavanje je predviđeno i u okviru dnevnog boravka (u trenutku potpune posećenosti).

Kuća se sastoji iz dve jasno razdvojene funkcionalne celine; Izvor: N-Martin Studio

Kružna komunikacija

Dnevni boravak organizovan je po sistemu otvorenog plana. Centralni motiv dnevnog boravka je slobodnostojeće kuhinjsko ostrvo, oko koga je omogućena kružna komunikacija. Kombinacija otvorenog plana i kružne veze ovoj maloj vikendici daju savremenu crtu.

S druge strane, noćna zona organizovana je u sistemu zatvorenih prostorija, grupisanih oko zajedničkog hodnika. Pored ovih sadržaja, u ovom volumenu, smeštane su još kuptailo, ostava i vešeraj. Zanimljivo je da je svaka prostorija organizovana da može primiti po 2 člana, što znači da u 3 prostorije može da se smesti 6 ljudi (što je prihvatljiv standard za jednu vikendicu).

Kuća je projektovana da istovremeno primi dve porodice; Foto: Nikola Martinović

Usamljeni prototip?

Porodična vikendica na Zlatiboru izdvaja se, pre svega, svojim nesvakidašnjim izgledom. Međutim, ono što je zaista posebno u vezi ove kuće od 90 kvadrata jeste način na koji je ona inženjerski osmišljena i realizovana.

Naime, arhitekte iz N-Martin Studija odlučili su se da osmisle originalno rešenje koje će klijentima ponuditi autentičnost, kvalitet i dugotrajnost. Može se reći da su novosadske arhitekte pronašle optimalno rešenje za izgradnju porodičnih kuća i vikendica visokog kvaliteta po optimalnoj ceni. No, da li će ova kuća biti samo usamljeni prototip? Verujemo da neće.

Faktografija:

 • naziv objekta: Kuća TS
 • mesto: Zlatibor
 • autor projekta: Nikola Martinović
 • godina projektovanja: 2015.
 • godina izgradnje: 2019-2020.
 • površina: 90 m2
 • spratnost: prizemlje
 • primenjeni materijali: Ruukki, Alumil, Rigips, Knauf Insulation
 • fotografija: Nikola Martinović

Fotogalerija:

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

7 komentara

 1. Miroslav

  Ovo je vise nego divno odusevljen sam zanima me cena po kvadraru kljuc u ruke i dal je moguce da je uradimo u Republici Srpskoj

 2. Dragan Markovich

  Mirosleve, za dodatne informacije, najbolje je da direktno kontaktirate projektante. Njihov web sajt je: http://www.nmartinproject.com/n-martin-tim/. Drago mi je da vam se projekat dopao 😀

 3. Z. Vasic

  Em je od prirodnih materijala, em se uklapa u ambijent a i u tradicionalnom duhu je zlatiborskog graditeljstva.
  Bas lepa supa.
  Stera sto se niko nije setio da na Zlatiboru zabrani postavljanje ove rugobe. Imz ih vec dovoljno.

  1. G.Božić

   Poštovani, potpisujem svako vaše slovo.

  2. arhitekta

   ne bih se složio sa ovom izjavom
   jer
   cilj je bio da kuća bude dugotrajna i laka za održavanje
   a ne da se uklopu u tradicionalni duh Zlatibora
   ili
   da se vama dopadne

   jeste kanta
   svi imamo oči
   ali
   ta kanta će trajati 150 godina
   bez problema

 4. arhitekta

  kad je kuća prizemna
  oluci baš i nisu neophodni

 5. Deki

  Osim sto je bez oluka, koliko mogu da primetim i bez dimnjaka je…za kuce na ovakvom mestu nezaobilazan detalj a i funkcionalno resenje zagrevanja prostora, su ognjista a u danasnje vreme peci, kamini sa otvorenim plamenom…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *