Kamen iz lokalnog kamenoloma korišćen je kao jedinstveni materijal za fasadni omotač; Foto: Relja Ivanić
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno

Vila Pavlović na Zlatiboru / NEO arhitekti

Kamen iz lokalnog kamenoloma korišćen je kao jedinstveni materijal za fasadni omotač čime je pojačan monolitni izgled građevine i potpuno je približila pejzažu.

Na Zlatiboru je nikla vila Pavlović po projektu biroa NEO arhitekti iz Beograda na čelu sa arhitektama Snežanom Vesnić, Vladimirom Milenkovićem i Tatjanom Stratimirović.

Ova vila je najnoviji rezultat skoro dve decenije saradnje arhitekata sa porodicom Pavlović. „Najistaknutіji i najviše nagrađivan projekat do sada je sedište njihove kompanije Textil, koje ih je pozicioniralo kao investitore zainteresovane za podršku novim konceptima radnih prostora i pokroviteljima savremene arhitekture. Plodna saradnja rezultirala je nominacijama za nagradu Mies van der Rohe 2009. i 2019. godine.“ – kažu arhitekte za naš portal.

Geometrija vile izvedena je iz bazena dugačkog 50 metara koji nije izveden ali je dao dimenziju, dužinu i oblik vile.

Mesto za vikend odmor na ivici semi-urbanog naselja, na jednoj od najpopularnijih srpskih planina, izabrano je zbog svojih dugačkih vizura i mogućnosti da direktno postane deo živopisne scenografije. Vila se otvara prirodi, a samo vizuelno okreće leđa postojećem urbanitetu, na koji je objekat infrastrukturno povezan.

Vodena traka

Geometrija vile izvedena je iz bazena-trake za isplivavanje dugačke 50 metara, koja je trebalo da ispuni nivo -1 i omogući njenim korisnicima da svoju brigu za udoban i wellness vikend pomere korak dalje. U nizu ponavljanja od nekoliko godina projektovanja, bazen nikada nije ugledao stvarnost, već je dao dimenziju, dužinu i oblik vile. Podsećanje na bazen je svetlucava vodena traka koja stvara prostor za kontemplaciju i podržava vrtni ambijent ispred vile.

Monolitni izgled građevine

Unutrašnjost vile nudi linearno kinematografsko iskustvo u nizu suzdržanih prostora. Jednostavnost arhitektonskog jezika primenjena je i na spoljašnjost. Kamen iz lokalnog kamenoloma korišćen je kao jedinstveni materijal za fasadni omotač. Ova arhitektonska odluka pojačala je monolitni izgled građevine i potpuno je približila pejzažu.

Grafičke podloge

Video

Fotogalerija

Kamen iz lokalnog kamenoloma korišćen je kao jedinstveni materijal za fasadni omotač; Foto: Relja Ivanić
Kamen iz lokalnog kamenoloma korišćen je kao jedinstveni materijal za fasadni omotač; Foto: Relja Ivanić

Faktografija

 

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

5 komentara

 1. Dragan Markovich

  Šteta što arhitekte, pored fotografija, ne snimaju i video o svojim realizovanim projektima. Video je tako moćan.

 2. Pedja

  Aaahh, fantastično! Bravo! I sjajan video…Dragan Markovich, potpuno se slažem!

 3. Mile

  Drago moje arhitekte!
  Dali ste Vi bilo kada u svom zivotu bili u bilo kom stanu koji ste Vi projektovali.
  Pitam Vas to iz razloga da vidite sta je ko u tom stanu menjao i da ga pitate koji su to razlozi zasto je to promenio.
  Upravo iz razloga zasto je k oto promenio postacete jos bolji arhitekta. Na Novom Beogradu sam obisao na stotine stanova i da budem iskren sve je ono veliki arhitektonski promasaj, samo nesto arhitektonski vredi sto je gradjeno i projektovano do neke 1970 godine, sve posle sto je gradjeno je promasaj veci od prethodnog. Nazalost, u bloku 19 kod Sava Centra sam bio u stanu sa malim prozorima gde se u sred leta u podne na nasuncanijem danu pali svetlo u dnevnoj sobi da bi covek video nesto a udaljenst ok kuhinje do kuhinje u drugoj zgradi je svega nekoliko metara. Taj arhitekta je dobio ako se ne varam oktobarsku nagradu. Mozda sam ja budala ali kod mene taj vise nebi projektovao ni kokosinjac.
  Mozda sam ja i sada budala ali ja svrhu ove vile ne vidim jer koliko vidim ona nije sira od 5-6 metara a dugacka je reako bih i 30 metara. Po meni potuno neupotrebljiv prostor.
  1990 godine sam bio u Londonu i video kuce koje su mi izgladale jako male a imale su sa spratom 120 metara kvadratnih gde je svaki milimetar bio iskoriscen.
  Svako ima svoje fantazije ali mora da ima i meru.
  Po meni je ova Vila potpun promasaj, odlican plac, odlicna lokacija ali promasena svrha.

 4. Pedja

  Dragi Mile, nisam arhitekta, a mislim da niste ni Vi, tako da se naši komentari ovde svode samo na pitanje ukusa i osećaja za lepo, dakle lične afinitete. Ako pažljivije pročitate tekst, videćete da je objekat inspirisan bazenom – trakom za plivanje, pa odatle i ovaj, za nekoga možda malo neuobičajeni oblik. Dakle ako je nešto inspirisano trakom za plivanje, ne može se porediti sa gradskom kućom, kao što se prostrani plac na planini ne može porediti sa gradskom sredinom a pogotovo ne sa tako gusto naseljenom kakav je London.
  A ako malo pažljivije pogledate crtež, centralni deo zauzimaju kuhinja/trpezarija sa pomoćnim prostorijama i dnevni boravak sa 6-krilnim vratima koja vode napolje (kud ćete logičnije od toga?), levo je spavaća soba sa kupatilom (po meni idealna za goste, na primer) a desno još dve (ili tri?) spavaće sobe, kupatilo itd., dakle deo za odmor odvojen od dnevnog boravka, što je opet logično… i na kraju garaža (a koliko često idete u garažu pa da vam je daleko od dnevnog boravka?)
  Kao što rekoh na početku, stvar je ukusa, po meni je ovo Grand design i čestitam vlasnicima i autorima na smelosti da urade nešto drugačuje, originalno, sa sopstvenim pečatom. Nekome sama gradjevina može da se ne dopada, ali nazvati je promašajem i neupotrebljivim prostorom, mislim da je prestrogo i pomalo uvredjujuće i za vlasnike i za autore.

  I za kraj jedna dobronamerna opaska: „da li“ se piše odvojeno, a „vi sa velikim V“ samo ako se nekome lično obraćate sa poštovanjem a ne grupi ljudi, kao u ovom slučaju kako ste se Vi obratili arhitektama en général 🙂

 5. Nesha Spas

  Fantazija,bravo!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *