500-year Tower kombinuje najbolje od betonskih i drvenih konstrukcija; Foto: Arte Factory Lab
Građevinarstvo, Izdvojeno

TEN studio i Dr Neven Kostić razvili koncept hibridne izgradnje kula koje traju vekovima

500-year Tower je struktura koja koristi sve prednosti drveta i betona, skraćuje vreme gradnje i nudi posebnu prostornu fleksibilnost tako što bilo koja trospratna celina ove kule može da se promeni, adaptira, iznajmi ili tretira nezavisno.

Izgradnja objekata je skup i dugotrajan proces, pogotovo u današnje vreme nedostatka ne samo kvalifikovane radne snage već i materijala čija je cena u svakodnevnom rastu.

Zbog toga ali i rastuće potrebe tržišta za izgradnjom stambenog prostora i većom gustinom izgrađenosti u gradovima, potrebna su nam inovativna rešenja. I to ona koja nude savremen prostor, ubrzavaju izgradnju, smanjuju radnu snagu, koriste najbolje iz raspoloživih resursa i pritom omogućavaju dugotrajnu fleksibilnost u pogledu korišćenja prostora i konstrukcije.

Upravo takvo je rešenje koje nam donosi domaća struka, a radi se o jednom inovativnom principu i konceptu izgradnje visokih zgrada ili solitera koji je podigao veliko interesovanje u svetu arhitekture i građevine.

Srodni članci na Gradnja.rs:

Kombinacija betonske strukture za tri etaže koja se popunjava drvenom konstrukcijom; Foto: Arte Factory Lab

500-year Tower je super-struktura od betona koja uz pravilno projektovanje, izvođenje i održavanje može da traje i vekovima.

Koncept ove kule osmislio je TEN Studio, čiji projekat na Avali je osvojio našu nagradu Kuća godine, u bliskoj saradnji sa Dr Nevenom Kostićem, a za potrebe jednog pozivnog konkursa za kulu u Bernu u Švajcarskoj. Ovaj studio, u kome su koosnivači srpske arhitekte, ima svoje adrese u Beogradu i Cirihu odakle radi lokalno i međunarodno na projektima zajedno sa svojim timom arhitekata i eksperata.

Projektni zadatak pozivnog konkursa postavila je jedna zadruga za stanovanje (EBG) kao glavni investitor, koja je tražila ekonomičnu i efikasnu stambenu zgradu za svoje članove. U njoj je predviđeno 72 stana različitih dimenzija i struktura.

Kasnije je u tim uveden Rengli Holzbau (drvena prefabrikovana izgradnja) i niz drugih stručnjaka, poput firme Playze Timber (prefabrikovano drveno stanovanje), Frank Theselling (energetski koncept i MEP) i Andrea Glauser (sociologija vertikalnih zajednica).

“Projekat je dobio ime 500-year Tower, po projektovanoj super-strukturi od betona koja uz pravilno projektovanje i održavanje, a pre svega izvođenje, može da traje i vekovima, čime omogućava veliku fleksibilnost i promenu po spratovima u toku korišćenja.” – kažu za naš portal Nemanja Zimonjić i Ognjen Krašna iz TEN-a.

Osnova kule; Foto: TEN Studio

Brža gradnja kule za 6 meseci u odnosu na klasičnu

Proces gradnje je osmišljen tako da bi uz učešće prefabrikacije određenih elemenata ubrzao samu gradnju ove specifične kule i do šest meseci u odnosu na tradicionalni način. (vidi shemu). Prefabrikovani betonski stubovi od 9 metara visine i 45 cm prečnika, nosili bi tavanice koje se izlivaju na mestu uz jezgro.

Stav autorskog tima je da konstrukcija mora da bude veoma jednostavna, da je svako može izvesti, ali da uz to nosi inovaciju i stvara posebne uslove korisniku.

“Kako je proces izlivanja relativno efikasan jer se svodi samo na svaku treću ploču i jezgro, u međuvremenu je moguće laku i prefabrikovanu drvenu konstrukciju ugrađivati paralelno. Govorimo o prefabrikovanom drvenom sistemu panela ili drugog građevinskog sistema u skladu sa malim rasponima, upotrebom jednostavnih elemenata i gradnjom niske spratnosti.” – kaže Zimonjić.

Stubovi visine 9 metara bi nosile tavanice koje izlivaju na mestu zajedno sa jezgrom; Foto: Arte Factory Lab

Izliva se svaka treća ploča i jezgro, a laku i prefabrikovanu drvenu konstrukciju moguće je ugrađivati paralelno.

Koncept razdvaja strukture na dve: super strukturu betona, koja se ponaša kao šest nezavisnih platformi, i u njima šest trospratnih drvenih kuća od kojih su samo potrebne dve etaže konstrukcije, što čini materijal i ugradnju jednostavnom, ekonomičnom, brzom i malih dimenzija. Svaki treći sprat ovde ima potpunu nezavisnost od konstrukcije i potpunu fleksibilnost unutrašnjeg prostora bez ijednog nosećeg zida.

Centralno jezgro od betona stabilizuje veliku visinu između betona, maksimalne raspone, uz to pružajući protivpožarnu zaštitu u slučaju evakuacije.

Gradnja po nedeljama; Foto: TEN Studio

U svakom trenutku moguće je bilo koju od particija od tri sprata promeniti, adaptirati, iznajmiti ili čak prodati.

Ovakav način hibridne gradnje najpre nudi veliku fleksibilnost. U svakom trenutku moguće je bilo koju od particija od tri sprata promeniti, adaptirati, iznajmiti ili čak prodati.

“Zamislite da svaka celina ima izbor i način da preuredi sklop od tri etaže. U slučaju tradicionalnih kula, za ovo nemate šansu, a pogotovu ne kod onih u drvetu, jer ako menjate neku etažu, direktno utičete na celu konstrukciju što čini ekonomiju i izvodljivost mnogo kompleksnijom.” – kažu Nemanja Zimonjić i Ognjen Krašna za Gradnju.

Potom dodaju da je proces gradnje ovde je znatno skraćen, jer kombinuje prefabrikovanu i in-situ gradnju uz korišćenje betona i drveta zajedno kao hibrida, ali uz njihove najbolje pojedinačne karakteristike kao materijala.

“Održivost smo kroz razgovor i projektovanje sa Dr Nevenom Kostićem definisali upravo kroz razumevanje granica i mogućnosti svakog materijala ponaosob a ne kroz njihovo poređenje.” – kažu Zimonjić i Krašna.

Maketa 500 year tower; Foto: TEN Studio

Prednosti hibridne kule

Investitor zapravo najviše dobija ovim konceptom i načinom gradnje, jer ima dugoročnu mogućnost da preuređuje, adaptira, sanira, održava nezavisne celine u programskom, energetskom i konstruktivnom smislu. Čak je i komercijalizacija moguća kroz koncept decentralizacije.

“Na jednom spratu možete zamisliti razne aranžmane: open-space kancelarijski prostor, jedan loft ili veliki broj malih stambenih jedinica samo uz upotrebu pregradnih i protivpožarnih pregrada.” – kažu arhitekte za naš portal.

Ono što je dodatno velika prednost ovakve izgradnje jeste što 500-year Tower može sutra da se izgradi u Beogradu ili Njujorku, nezavisno od lokacije ali zavisno od lokalne tehnologije i raspoloživih resursa. Čak su i protivpožarni uslovi, koji bi inače bili veoma zahtevni za jednu drvenu kulu, u velikoj meri neutralizovani ovim konceptom jer su svedeni na trospratnice.

Energetski efikasna i održiva zgrada; Foto: Ten Studio

Nije svaka upotreba drveta ekološki ispravna

“Ono što je nama bilo važno jeste da ovim projektom podignemo svest o održivosti. Nije svaka upotreba drveta ekološki ispravna, već samo ona koja ga koristi u prirodnom obliku, bez aditiva, u dimenzijama u kojima se i dalje poznaje pravo drvo i njegove mogućnosti za konstrukciju i stambeni prostor.” – kaže Zimonjić.

Drvo mora da bude put u budućnost našeg čitavog regiona u građevinskom smislu.

Dodaje da je drvo materijal koji se tradicionalno oslanja na dostupnost, dugotrajnost, laku adaptaciju i konstrukciju od malih elemenata, a ne na industrijski prefabrikovane lamelirane nosače velikih raspona. U ovoj računici velikih raspona, drvo nije ekološki bolje od betona, kaže arhitekta.

“Naravno, da biste ovakvu kulu ili strukturu izgradili na Balkanu, gde drveta ima jako puno, potrebni su vam i partneri iz drvene građevinske industrije koji imaju stručnost i znanje na tom polju. Nažalost, nas ceo region je tu u velikom zaostatku uprkos velikim prirodnim resursima. Drvo mora da bude put u budućnost našeg čitavog regiona u građevinskom smislu i da bude osnovna karakteristika stambenog prostora. Potrebno je više izazova sa ovom temom lokalno, bez obzira na razmeru.” – kaže Zimonjić.

Projekat 500-year Tower je trenutno još uvek fazi u razrade; Foto: Arte Factory Lab

Poziv da se svi uključe

Projekat 500-year Tower je trenutno još uvek fazi razrade i koncept je u primeni na raznim drugim projektima koje ovaj studio trenutno radi. Slike koje vidite urađene su u saradnji sa firmom Arte Factory Lab kako bi se što bolje predstavila ideja i rad tima ciriških i beogradskih arhitekata i projekat približio korisnicima i industriji.

“Veliki broj zainteresovanih kolega iz sveta građevine već se javio i pomno prate kako ćemo naš koncept sledeći put primeniti i koje su mu mogućnosti.” – kažu arhitekte.

Arhitektama nije cilj da ova ideja ostane samo njihova, autorska već bi voleli ako bi svi krenuli da u ovom smeru razvijaju projekte.

“Ideja hibrida je primenljiva i održiva, i uz prave odluke pokazuje da arhitektura može da ponudi rešenje za najveća pitanja i izazove našeg vremena, a to su ekologija kao primarni princip stvaranja i ekonomičan a velikodušan životni prostor za sve.” – zaključuju na kraju Nemanja Zimonjić i Ognjen Krašna iz TEN-a.

Faktografija:

  • arhitektura: TEN studio (Nemanja Zimonjić, Scott Lloyd, Ognjen Krašna, Jana Kulić, Nicolas Röthenbuhler, Jelena Perović)
  • struktura i projekat konstrukcije: Dr Neven Kostić GmbH
  • izvođenje i planiranje realizacije: Pascal Berger, playze GmbH
  • drvena prefabrikovana građa: Renggli AG, Schötz
  • tehnika i energetski koncept: Frank Theßeling, HKG Consulting AG
  • sociologija: Dr. Andrea Glauser

 

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *