Konstrukciju hale čini 9 rešetki od 35 metara raspona; Foto: ACE Arheget
Građevinarstvo

Domaći biro za Norvešku: Drvena sportska hala raspona 35 metara

Ovaj objekat od 2.100 kvadrata na severu Evrope gradi se od lameliranih zidova, stubova i rešetki impresivnih raspona.

Gimse Idrettshall je projekat drvene sportske hale izgrađene na vrhu betonske parking garaže u Melhusu u Norveškoj. Hala je projektovana kao produžetak postojećeg Melhushallena i prati visoke ekološke standarde energetske efikasnosti i smanjene emisije CO2.

Glavni i odgovorni projektant konstrukcije je kompanija ACE ARHEGET Consult Engineering iz Beograda, dok je vodeći projektant bio Radovan Bogojević.

Pogledajte zbog čega je ovaj konstrukcija zanimljiva.

Da li ste već pročitali?

Konstrukciju ovog objekta proračunao je biro iz Beograda; Foto: ACE Arheget

Glavni noseći element hale čine drvene rešetke, sa rasponima od 35 metara koje su oslonjene na stubove, takođe, od drveta.

Prema rečima projektanata, dimenzije sportskog objekta su 35×60 metara, dok njena visina iznosi 12 metara. Zbog svoje višestruke namene, hala je organizovana u otvorenom planu.

Specifična namena zahtevala je specifičnu konstrukciju. Glavni noseći element ovog objekta čine drvene rešetke, sa rasponima od 35 metara koje su oslonjene na stubove, takođe, od drveta. Glavna karakteristika ovog projekta jeste u tome što su svi zidovi, stubovi i krovne rešetke od lameliranog drveta.

Pored toga, drugi važan aspekti ovog projekta su visoki zahtevi za zaštitu od požara i povezivanje drvene konstrukcije sa betonskom konstrukcijom parking garaže ispod.

Za inženjere posebno je bilo izazovno osmisliti konstrukciju koja će savladati značajne raspone.

Celokupna konstrukcija objekta (stubovi, zidovi i rešetke) su od drveta; Foto: ACE Arheget

Prenos opterećenja

Glavni konstruktivni element objekta su drvene (GL) rešetke, sa rasponima od 35 metara koje podržavaju stubovi do 12m visine. Hala sadrži ukupno 9 komada rešetki. Svaka od njih iz dva dela je spojena na gradilištu zbog transporta.

Pojasevi rešetke dimenzija su do 400×760 mm. Dimenzije stubova idu do 450×550 mm.

„Da bi se obezbedila horizontalna stabilnost konstrukcije, u nivou krova postoje čelični ukršteni nosači koji prenose opterećenja na vertikalne čelične nosače i CLT 140 mm panele“ – navode inženjeri.

Detalj veze drvenih i čelečnih elemenata; Foto: ACE Arheget

Preko 480 kubika materijala

U izgradnju ove hale utrošena je značajna količina materijala.

Za izgradnju cele konstrukcije utrošeno je 160 kubika CLT za zidove. Osim toga, utrošeno je još 100 kubnih metara CLT dodatno za tribine i stepenice unutar hale. “ – navode konstruktivni inžinjeri za naš portal.

Za rešetke, stubove i ostale grede utrošeno je 325 m3 GL za 2.90 metara visina rešetke. Visina je, takođe, ograničena zbog transporta.

Ukupna težina rešetke iznosi čak 18 tona, dok težina čelika za spregove i veze dostiže težinu od 45 tona.

Svi konstruktivni elementi napravljeni su u kontrolisanim radioničkim uslovima, a potom kranom (kao lego kockice) slagani na samom gradilištu.

Rešetke se sastoje iz dva dela, a napravljene su u radionici; Foto: ACE Arheget

Iz Srbije za ceo svet

Gimse Idrettshall, drvena sportska hala od rešetkastih nosača u Norveškoj, ukazuje na brojne prednosti primene drveta kao univerzalnog građevinskog materijala. Naročite se ističu brza i racionalna gradnja, energetska efikasnost zgrada i smanjena emisija CO2.

Osim toga, stručnjaci iz kompanije ACE AREHEGET pokazuju da domaći inženjeri imaju umeće da odgovore na najsloženije izazove koje nameće globalno tržište i međunarodni propisi.

Preporuka urednika:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *