Konstrukciju za ovaj objekat izradio je beogradski biro ACE Arheget
Građevinarstvo

Škola u Norveškoj gradiće se po projektu inženjera iz Beograda

Ova zgrada od 5.000 m2 na severu Evrope gradiće se od lameliranih zidova, stubova i greda, a projekat konstrukcije potpisuju domaći stručnjaci.

U odnosu na tradicionalne materijale, drvo nam pruža bržu i lakšu gradnju sa manje radnika na gradilištu, a samim tim i nižom cenom izvođenja. Drvo nudi pozitivan uticaj na životnu sredinu, smanjuje emisiju CO2, a može se i reciklirati. U odnosu na sintetičke materijale, drvo je daleko primerenije i za same korisnike. Primena drveta u enterijeru pozitivno utiče na naše fizičko zdravlje i na naše raspoloženje.

U sve prednosti primene drveta u savremenoj arhitekturi uverava nas škola Kautokeino u Norveškoj. Ova jedinstvena zgrada zalaže se za očuvanje prirode, ali i identiteta naroda Sami (starosedelaca Norveške).

Škola Kautokeino će u celosti biti izgrađena od drveta (osim zatvorenog bazena). Inženjeri iz beogradskog biroa ACE Arheget učestvovali u razradi ove zgrade kao odgovorni projektanti konstrukcije. Za ukupnu površinu od 5.000 m2 procenjena je zapremina drveta od 2.100 kubika. Izvođenje je u toku, a otvaranje škole je planirano za kraj ove godine.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Tim ACE Arheget čine mladi i ambiciozni inženjeri iz Srbije

Korišćenjem drvene konstrukcije preseka i do 1,1 metara, savladali su se rasponi od preko 16 metara.

Janko Maksimović koji vodi projekat kaže da je, iako objekat nije velike spratnosti, bilo značajnih izazova, pogotovu kod velikog hola škole i fiskulturne sale. “Škola je potpuno napravljena od drveta, unakrsno lameliranih panela, lameliranih stubova i greda” – navodi Maksimović za naš portal.

Konstrukcija, iako velikim delom male spratnosti (P+1) sadrži i dva velika i visoka dela objekta značajnih raspona krovne konstrukcije (ulazni amfiteatar i fiskulturnu salu za odbojku). Ovde su korišćenjem drvenih elemenata konstrukcije velikih preseka (do 1,1 metara visine, a sve u cilju kako bi se savladali rasponi od preko 16 metara.

Lamalirani drveni paneli čine osnovni konstruktivni element

Povezani članci:

Drvo i u enterijeru

Posebno interesantan deo objekta su amfiteatri škole projektovani tako da se ne naruši izgled drvenih površina koje su vidljive i uklopljene kao deo enterijera. Glavni vertikalni oslonac su zidovi od lameliranog drveta (CLT Walls) debljine 220 mm. Kao takvi, zidovi imaju visok stepen akustične izolacije i visoku klasu negorivosti.

Povratak u prošlost polazni je motiv kojim su se arhitekte vodile prilikom projektovanja ove škole. Naime, specifičnost kulture naroda Sami je da je oduvek bio povezan s prirodom. Upravo to pokazuje škola Kautokeino u severnoj Norveškoj. Kružni oblik škole direktno povezuje unutrašnjost sa okolinom, a napravljen je i direktan pristup sali i radionicama.

Velika višenamenska sala je svetla, udobna i dobro provetrena. Na plafonu je okrugli krovni prozor koji podseća na otvor u šatorima u kojima je tradicionalno živeo narod Sami. U velikoj sali je i otvoreno ognjište, a tu su i dugačke drvene klupe, a na njima kože irvasa –  kako bi se povećala ugodnost.

Drvo se koristi i kao materijal za oblaganje fasade

Ekološki osvešćen dizajn

Pažljivom kombinacijom materijala i elemenata stvoren je skladan spoj starog i novog, funkcionalnog i dekorativnog. Najvažnije od svega, sve je napravljeno od drveta – što nam ukazuje na trend ekološki prosvećenog dizajna koji je rasprostranjen širom Skandinavije.

Škola Kautokeino na severu Norveške demonstrira brojne prednosti primene drveta kao univerzalnog građevinskog materijala. S druge strane, stručnjaci iz kompanije ACE Arheget pokazuju da domaći inženjeri i te kako imaju znanja i kompetencije da odgovore i na najsloženije projektantske izazove koje nameće međunarodno tržište.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. miki

  tipski nivo arhitekture koja se zahteva po matrici na kojoj skandinavija jako insistira, slično je sa italijanima, svaka škola ima svoje module, tako da ovo nije ništa revolucionarno! srpski inženjeri u vreme korone su naravno bar tri puta jeftiniji, kao i it sektor,biće toga sve više. pa eto još jednog razloga, prelepo urađeno, veliki poz

  1. Saša Popović

   U ovom slučaju nije reč o nižoj ceni, bar ne samo o nižoj ceni, već o znanju i iskustvu ACE Arheget tima konstruktivnih inženjera koji ima impozantan portfolio projekata drvenih konstrukcija. Norvežani su dovoljno pametni i ne previše bogati da kupuju jeftine stvari te ne biraju inženjere po njihovoj jeftinoći već po ekspertizi, pouzdanosti, kvalitetu dokumentacije koju proizvode…
   Čestitke kolegama iz ACE Arheget-a na uspehu koji ostvaruju van granica zemlje

 2. Zeljana

  Woow, Samiji ce bas uzivati u novoj skoli. Divan dizajn!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *