Građevinarstvo

Dobrotvor: Bred Pit gradi kuće za Indijance

Fondacija Make it Right najavila je kolaboraciju sa plemenima Sijuks i Asiniboin u cilju izgradnje 20 kuća za članove rezervata kojima je potreban krov nad glavom.

Čuveni holivudski glumac Bred Pit osnovano je fondaciju Make it Right još 2007. godine kako bi pomogao ljudima koji su ostali bez domova nakon uraganskog pustošenja Nju Orleansa. Novi projekat ima za cilj da pomogne ljudima bez doma u rezervatima u Fort Peku u saveznoj državi Montani a čak 600 članova plemena čeka na svoj novi dom.

Arhitekte su pažljivo saslušale potrebe ljudi koji žive u Fort Peku sastajući se sa njihovim liderima i učeći o njihovoj kulturi i principima gradnje tradicionalnih kuća.

bred-pit-indijanci-01

Nove kuće imaće LEED Platinum standard, što znači da ispunjavaju najviše kriterijume po pitanju održivosti. Struja će se dobijati preko solarnih panela na krovovima, zidaće se lokalnim materijalima i to potpuno u skladu s prirodnim okruženjem… što je nije bio slučaj u Nju Orleansu gde su kuće dosta odskakale od okruženja. Zato je pala odluka da se ne angažuju poznati arhitekti već lokalna kompanija specijalizovana za izgradnju održivih i povoljnih kuća.

bred-pit-indijanci-02

Druga zamerka projektu u Nju Orlensu, jeste ta što je lokacija na kojem su sagrađene kuće finansirane od strane Breda Pita, postala prava turistička atrakcija pa su znatiželjnici autobusima dolazili u organizovane obilaske. Ovog puta, poznata zvezda radiće iz senke tako da se neće medijski eksponirati u cilju promocije projekta.

bred-pit-indijanci-03

Projekat bi trebao da se realizuje u naredne dve godine.

bred-pit-indijanci-04

U zavisnosti od brojnosti porodice gradiće se i odgovarajuća kuća.

bred-pit-indijanci-05

Svaka kuća biće jedinstvena sama po sebi ali će jedna stvar biti zajednička: solarni paneli.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *