Kopenhagen ide krupnim koracima ka svom cilju o potpunoj energetskoj održivosti. Vizualizacija: Urban Power
Građevinarstvo

Kopenhagen gradi 9 novih ostrva koje će generisati obnovljivu energiju

Ostrva će biti napravljena od 26 miliona kubika zemlje koja je ostala neiskorišćena nakon izgradnje gradskog metroa i drugih građevinskih objekata.

Danska vlada objavila je megalomanski plan koji podrazumeva izgradnju devet veštačkih ostrva na teritoriji grada Kopenhagena koja bi trebalo da generišu obnovljivu energiju. Radovi na projektu Holmene (u slobodnom prevodu „Ostrvca“) trebalo bi da počnu 2022. godine, a veruje se da će prvo ostrvo u kompleksu postati funkcionalno za već šest godina.

Čitav kompleks prostiraće se na površini od oko 3 miliona kvadrata i nalaziće se samo 10 kilometara južno od užeg jezgra Kopenhagena. Urbanističko-arhitektonska kompanija Urban Power dizajnirala je projekat tako da zadovolji sve standarde održivosti, što možete videti na priloženim vizualizacijama.

Ovako će kroz nekoliko godina izgledati „najzelenija“ industrijska zona na svetu. Vizualizacija: Urban Power

Na najvećem ostrvu izgradiće se elektrana na otpad koja zadovoljava potrebu četvrtinu građana Kopenhagena za strujom.

Magazin Inhabitat prenosi da će po ovim ostrvima biti „raštrkani“ objekti različitih funkcija. Pored postrojenja za proizvodnju energije na bazi obnovljivih resursa, u kompleksu će se naći i veliki tehnološki centar, brana za sprečavanje poplava, kao i nekoliko objekata za sport i rekreaciju.

Reciklaža energije i sirovina u prvom planu

Inače, ostrva će biti napravljena od 26 miliona kubika zemlje koja je ostala neiskorišćena nakon izgradnje gradskog metroa i drugih građevinskih objekata. Od ovih ostataka biće napravljene i velike brane, odnosno „zeleni pojasevi“ na svakom od ostrva. Izgradnjom devet ostrva Kopenhagen će dobiti i nove plaže koje su ukupno dugačke 17 kilometara.

Zanimljivo je da će nekoliko ostrva i grebena u okolini ostati potpuno netaknuto, što se uklapa u generalni plan o očuvanju biodiverziteta u ovoj regiji. Vizualizacija: Urban Power

Na najvećem od ovih devet ostrva će biti izgrađena i nova elektrana za proizvodnju energije od otpada. To će biti najveće postrojenje ovakvog tipa u Evropi i zadovoljiće četvrtinu potrebe građana Kopenhagena. Da podsetimo, ovaj grad je nedavno obnovio resursni centar ARC, staru elektranu koja električnu energiju takođe proizvodi od otpada, a na čijem se krovu sada nalazi funkcionalna ski staza otvorena za sve građane Kopenhagena.

Evropska prestonica održivosti

Pomenuta elektrana, u kombinaciji sa vetrenjačama i drugim održivim tehnologijama, proizvodiće 300.000 MWh obnovljive energije. Ta količina ekvivalentna je količini energije koju upotrebljava četvrtina građana danske prestonice, kojih ima 1,5 miliona.

Pogled iz vazduha na budući projekat. Vizualizacija: Urban Power

Realizacija do 2040.

Projekat Holmene koštaće dansku vladu 425 miliona evra i očekuje se da će usloviti mogućnosti za otvaranje 380 novih firmi i oko 12.000 radnih mesta. Na realizaciji projekta učestvovaće inženjerske kompanije COWI, DHI grupa, MOE, Aglaja i Rambol. Predviđa se da će kompleks biti završen do 2040. godine.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *