Izdvojeno, Urbanizam

Novi javni park u Kopenhagenu: Malo ostrvo za velike ideje

CPH-Ø1 je malena ručno pravljena platforma s drvetom lipe u sredini. Ovo ostrvce ima važnu ulogu u Kopengahegnu, jer njegov dizajn najavljuje pojavu potpuno novog tipa javnih prostora u ovom gradu.

Ostrvo CPH-Ø1 je prvo u nizu parkova koji će nići na vodi u okviru inovativnog projekata zvanog Parkipelago. Radi se o konceptu koji se odnosi na uređenje novih javnih parkova u Kopenhagenu.

Ova ideja nudi odgovor na dva problema sa kojima se danska prestonica suočava u poslednjih nekoliko godina: ubrzan razvoj urbanih delova grada i povišenje nivoa mora koji ga okružuje.

https://www.gradnja.rs/wp-content/uploads/2018/04/kopenhagen-plutajuca-ostrva-javni-prostori-3-1.jpg

Ručno pravljena drvena platforma ima 25 kvadrata i u njenom središtu nalazi se drvo lipe visoko 6 metara.

Plutajući parkovi u okviru Parkipelaga biće postaljeni na lokacije u blizini luke, a naći će svoj put i do manje razvijenih priobalskih kutaka. Osnovni model dizajnirali su i napravili arhitekta Marshall Blecher u saradnji sa studijom Fokstrot.

Plutajuća sauna, plutajuća farma

Ideja je da se osnovnom modelu CPH-Ø1 priključe i CPH-Ø2, CPH-Ø3 i tako dalje. Pojedina plutajuća ostrvca ostaće podjednako jednostavna, dok je dizajn ostalih ponešto ambiciozniji. Tako će Kopenhagen dobiti prvu javnu plutajuću saunu, pozornicu, farmu dagnji, javnu baštu i kafić sa dokovima za pristajanje čamaca.

Pogledajte kako to izgleda:

Ovo ostrvo najavljuje pojavu potpuno novog tipa javnih prostora u Kopenhagenu.

Tokom zime i za potrebe većih događaja, platforme će moći da se spoje u celinu. Predviđeno je da pojedinačne platforme menjaju svoje lokacije tokom godina.

Od lokalnih materijala

CPHØ1 je ručno pravljena drvena platforma nastala u malom brodogradilištu u severnom delu luke Kopenhagen uz pomoć tradicionalnih tehnika kojim se grade brodovi. Broji 25 kvadrata, dok je drvo u sredini visoko 6 metara. Napravljena je od materijala koji su održivi i nađeni u gradu.

Ostrvo od drvene konstrukcije pravljeno je ručno
Planovi za buduća, veća ostrva

Razvoj projekta možete pratiti na zvaničnoj prezentaciji.

Foto: Copenhagen Islands

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *