Urbanizam

Most u Švedskoj koji obalu reke pretvara u javni amfiteatar

Treći pravac ovog mosta vodi pravo u vodu!

Kaliks, maleni grad na severu Švedske, tokom 2019. godine dobiće, na mestu starog, novi most koji će, po svemu sudeći, imati dvostruku funkciju.

Naime, švedska uprava za saobraćaj angažovala je firmu Erik Andersson Architects da napravi idejno rešenje mosta koja je ponudila prilično revolucionaran projekat. Na rešenju se može videti da novi most neće samo zameniti postojeće funkcije sadašnje građevine, već će sadržati i dodatne elemente kako bi postao novi prostor za okupljanje stanovništva i tako dao gradu dodatnu vrednost. Ovaj most zapravo pretvara obalu reke u javni amfiteatar!

Pogledajte kako to izgleda:

Predloženo rešenje predstavlja hibrid amfiteatra i mosta.

Predstavljeno idejno rešenje zapravo je veoma jednostavno ali u isto vreme i genijalno. Automobili i bicikli bi se kretali na najvišem nivou mosta, dok bi pešaci bili jasno odvojeni na južnoj strani mosta preko kaskadne platforme koja se spušta do nivoa reke, piše ArchDaily.

Stepenasto organizovan javni prostor u svom najvišem delu, celom dužinom mosta, sadrži natkrivenu stazu koja bi pružala zaklon u slučaju vremenskih nepogoda.

Potporni lukovi

Čitav dizajn i koncept projekta organizovan je oko potpornih lukova mosta koju su izduženi i pružaju pristup pešacima do same reke.

“Ideja koja se krije iza projekta mosta je da se stvori jednostavan prelaz preko reke ali i topla atmosfera. Takođe smo želeli omogućiti ljudima da se približe površini vode i uživaju u pogledu, dok u isto vreme imaju zaštitu od vremenskih neprilika koje mogu biti oštre u ovom delu zemlje.“, kaže Erik Anderson i dodaje: „Most predstavlja hibrid amfiteatra i mosta. Možete ga koristiti kako god želite: da sedite i gledajte reku, da prođete brodom ispod njega ili da ga jednostavno pređete peške ili biciklom.“

Rendering: Erik Andersson Architects

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *