Građevinarstvo

Solarni trotoar u Budimpešti puni bateriju električnim automobilima

Ploče napravljene od reciklirane plastike kombinuju se sa behatonom i tako se pravi parking prostor koji produžava autonomiju vozilima na električnim pogon.

Mađarska startup kompanija Platio nedavno je u Budimpešti instalirala solarni trotoar površine 4,65 kvadratnih metara koji je napravljen od reciklirane plastike. Instalirani sistem kapaciteta 720 vati nalazi se na parkingu kompanije za promet nekretnina Prologis, a za njegovo postavljanje bilo je potrebno samo nekoliko sati.

Princip je veoma jednostavan. Energija potrebna za napajanje električnog automobila proizvodi se na mestu gde vozila najviše provode vremena – na parkingu!

Solarni paneli dovoljno su izdržljivi da se preko njih može hodati.

Solarni kolektori Platio zapravo su fotovoltrične ploče napravljene od reciklirane plastike. Preko postavljenog solarnog sistema može se bez ikakvih problema hodati.

Ploče proizvode energiju potrebnu za napajanje električnog automobila, a ukoliko se na parkingu ne nalazi nijedno vozilo, proizvedena struja vraća se u električnu mrežu.

Osnivač kompanije Platio, Mikloš Iliješ, istakao je da se energija proizvedena zahvaljujući ovom sistemu, kada se ne koristi za punjenje automobila, može utrošiti za rad objekta u njegovoj neposrednoj blizini, piše Inhabitat.

„S obzirom na to kojom se stopom povećava broj električnih automobila, uskoro će i potražnja za dodatnom energijom biti sve veća. Lokalni, nezavisni obnovljivi izvori energije mogu dopuniti pa čak i decentralizovati komunalnu mrežu.“, rekao je Mikloš Iliješ.

Iz kompanije su istakli da njihov sistem ne zahteva nikakvu posebnu fizičku osnovu i da se može nadograditi nizom pametnih dodatnih funkcija.

Pogledajte kako to izgleda:

Foto: Platio

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *