Izdvojeno, Opremanje

Ova stambena zgrada u Švedskoj zarađuje prodavajući višak struje

Nakon što su Šveđani srezali porez za solarnu energiju za 98% došlo je do procvata gradnje objekata kao što je ovaj.

I dok je upotreba čiste energije kod nas prisutna samo u tragovima, zemlje kao što su Švedska ubrzanim tempom obogaćuju svoje gradove zgradama koje su energetski pozitivne. Takav je primer i novog stambenog kompleksa u Linkopingu koji ne samo da dobro izgleda već i proizvodi višak energije koji se vraća u mrežu i tako zarađuje novac.

Krov zgrade prekriven je visoko-efikasnim fotovoltričnim panelima koji obezbeđuju struje više nego što ukućani mogu da potroše.

 

Međutim, Švedska nije oduvek bila gostoljubiva zemlja za projekte zasnovane na solarnoj energiji zbog ogromnog poreza. Međutim, pošto su vlasti srezale namete za čak 98% došlo je do procvata izgradnje energetski pozitivnih (aktivnih) objekata kao što je ovaj u Linkopingu čiji projekat potpisuje biro Kjellgren Kaminsky Architecture. Krov zgrade prekriven je visoko-efikasnim fotovoltričnim panelima koji obezbeđuju struje više nego što ukućani mogu da potroše.

Što se tiče samog izgleda objekta, arhitekta je želeo da oda počast tradicionalnoj arhitekturi grada. Iako je zgrada podignuta 2016. godine ona se savršeno stilski uklapa u klasičnu estetika gradu. Tome najviše doprinose otvori u boji mesinga koji se ističu na beloj fasadi.

Enterijer stanova je svetao i sveden, a zahvaljujući visokim plafonima sve deluje veoma prostrano.

Ozelenjeno unutrašnje dvorište sa klupama služi za socijalizaciju stanara. Tu mogu da porazgovaraju i o tome koliko su zaradili proteklog meseca prodavajući struju…

Foto: via Kjellgren Kaminsky

Srodni članci na našem portalu:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Zoran Popovic

    Da bi Srbija postala primer upotrebe obnovljivih izvora energije, u ovom slucaju elektricne, potrebno je da ODMAH donese zakone i podzakonske propise za eksploataciju proizvedene fotovolticne el. energije i to tako da sada, kada treba zameniti strujomere, usvoji model koji omogucava da se visak proizvedene el. energije moze preko strujomera i vratiti u sistem mreze !!!! To bi sigurno doprinelo vecoj energetskoj samostalnosti zemlje i to ne uzimajuci u obzir izgradnju velikih i skupih elektrana !!!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *