Domaći projekti, Izdvojeno

Ovako će izgledati Centar za rani razvoj dece i inkluziju u Beogradu

Projekat rađen po principu „design for all“ sadrži i manjež kao i baby zoo vrt sa štalom za životinje koji će se koristiti u hipoterapiji.

U ulici Dr Hugo Klajna na Bežanijskoj kosi u planu je izgradnja Centra za rani razvoj dece i inkluziju (CRRDI) u Beogradu po projektu D.A. – DIZAJN ARHITEKTURA čiju će izgradnju finansirati Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima. Objekat Po+P+2 od 20.156 kvadratnih metara sastojaće se od terapeutskog, dijagnostičkog, edukativnog i naučno istraživačkog dela sa unutrašnjim dvorištem, koje će biti važan deo Centra i produžetak terapeutske celine.

Prostor treba da pruži osećaj sigurnosti i prijatnu atmosferu koja podseća na dom.

Dizajn projekta rađen je prema principima, „universal design“ ili „design for all“, vodeći računa o dostojanstvu osoba sa razvojnim poteškoćama, navodi se u urbanističkom projektu.

Pristupni putevi, staze, kretanje van i unutar objekta, dimenzionisanje prostora urađeno tako da se se osigura nesmetano kretanje i pristup osobama sa invaliditetom, deci i starim osobama.

Ispunjenost osnovnog zahteva „zaštita od buke” obezbeđuje da buka kojoj su izloženi korisnici ili susedi bude na nivou koji ne ugrožava njihovo zdravlje i koji im omogućava igru, odmor i rad u odgovarajućim uslovima.

Zvučni komfor je važan aspekat dizajna edukativnih ustanova specijalne namene za decu sa oštećenjima sluha, govora ili poremećajima pažnje. Zvučni komfor neposredno određuje razumljivost govora, mogućnost koncentracije dece i zamor tokom odvijanja raznih aktivnosti.

Brzo i lako snalaženje u prostoru

Objekat je prilagođen korisnicima, uzrastu i specifičnim poteškoćama u razvoju dece ali i ostalih članova njihove porodice. Korišćenje prostora predviđeno je da bude jednostavno, da pruži osećaj sigurnosti i prijatnu atmosferu koja podseća na dom.

Osnovni princip projektovanja je savremen Centar sa modernim i standardnim principima rada na svetskom nivou, i to u pogledu funkcionalnosti, komformnosti (visok prostorni standard), kao i u pružanju svih usluga, kako sada, tako i u budućnosti, navodi se u projektu.

U izboru boja i materijala rukovođeno je psihologijom dece, ali i posebnim potrebama i specifičnom odnosu prema senzornim stimulansima dece sa poteškoćama u razvoju.

Raspored prostorija i komunikacije (horizontalne i vertikalne) su organizovane i pozicionirane tako da korisnici mogu brzo i lako da se snađu u prostoru.

U dvorištu su predviđene štale za držanje konja koji učestvuju hipoterapiji.

U dvorištu objekta predviđenu su bungalovi kao i štale za držanje konja koji učestvuju hipoterapiji i malih životinja iz baby zoo vrta. Ispred baby zoo vrta je dvorište za male životinje a ispred boksova za konje je staza sa penjalicom kao i manjež – arena za sprovođenje hipoterapije. Ove zone odvojene su zelenilom tj živom ogradom i ogradom.

Prepoznatljiv ambijent

Fasada objekta je u skladu sa savremenim tendencijama u arhitekturi. Svojim dizajnom ne dominira već korisnika uvedi u prepoznatljiv ambijent. Fasada je projektovana tako da bude ventilisana.

Predviđa se smanjenje potrošnje svih vrsta energije, ušteda energije i obezbeđenje održive gradnje. Ispunjenost osnovnog zahteva „ušteda energije” ostvarena je kroz odgovarajući izbor termičke zaštite, instalacija grejanja, ventilacije, osvetljenja i pripreme tople vode što obezbeđuje niži nivo potrošnje energije, vodeći računa o korisnicima i klimatskim uslovima lokacije.

Kako je navedeno u planu, koriste se geotermalni izvori energije (geosonde) kao i solarni kolektori i paneli. Predviđa se klasa objekta B u pogledu postizanja energetske efikasnosti, navodi se u urbanističkom projektu.

Projekat na javnom uvidu

Javna prezentacija urbanističkog projekta Centra za rani razvoj dece i inkluziju obaviće se do 29. jula 2021. godine. Sve informacije o projektu pronađite ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

  1. Dragan Markovich

    Svaka čast kolegama iz DA !

  2. Ljubica

    Oduševljeni smo ovolikom zgradom bez jednog jedinog parking mesta, uz policiju i pijacu, samo nek se gradi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *