Materijali

Mobilna fabrika za pravljenje pločica od otpada

U kontejner od 12 metara staje kompletna platforma nazvana Trashpresso koja reciklira otpad u ploče pogodne za popločavanje eksterijera i enterijera.

U razvijenim sredinama, koje uglavnom imaju celu infrastrukturu za recikliranje na licu mesta, reciklaža nije tako veliki problem kao što je to slučaj u zemljama u razvoju gde skupljanje plastike i drugih otpadnih materijala zahteva skup prevoz do lokacije do pogona za reciklažu. Međutim, nova platforma od Miniwiza, kompanije koja se fokusirala na proizvodnju upotrebljivih materijala od đubreta, mogla bi da bude rešenje za reciklažu u zabačenim područjima.

Trashpresso na svakih 40 minuta može da izbaci oko 10 kvadrata ploča pogodnih za upotrebu u eksterijerima i enterijerima.

 

Jedan od ključnih aduta mašine, zanimljivo nazvane, Trashpresso jeste što je ona potpuno energetski autonomna, odnosno, što se napaja solarnim panelima. To znači da ona ne mora biti priključena na energetsku mrežu ili generator kako bi reciklirala otpad. Takođe, bitan element je i što ceo pogon staje u standardni kontejner od 12 metara što mašini dozvoljava da bude prevežna na bilo koju potrebnu lokaciju, piše Inhabitat.

Jednom kada se Trashpresso namesti na zadatu lokaciju, kontejner se (spektakularno) otvara slično kao i satelit u orbiti. Lokalno skupljen otpad ubacuje se u automatizovan pogon koji ga prvo pere, onda secka i potom oblikuje u ploče pogodne za popločavanje eksterijera i enterijera. Trashpresso na svakih 40 minuta može da izbaci oko 10 metara kvadratnih ploča.

Bitno je napomenuti i da se sva voda iskorišćena za pranje otpada reciklira i ponovo koristi u procesu reciklaže.

#trashpresso #mobile #trash #Upcycling remanufacturing system #poweredbythesun cleaning up plastic pollution today into new green building solution for the future. Invented by #miniwiz inspired by #jackiechan documented by #natgeo

Posted by MINIWIZ on Sunday, April 23, 2017

Trashpresso, koji je predstavljen na šangajskom Danu planete 2017, biće prvi put upotrebljen u julu ove godine za čišćenje glečerskog regiona NianBao Yuze koji se nalazi na tibetanskom platou.

Tajvanska kompanija Miniwiz radi na pretvaranju otpada u upotrebljive materijale od 2005. godine i od tada je osmislila proizvode kao što su Polli-Brick, opeku od 100% plastike, a takođe pravi i kompletne objekte kao što je enterijer Nike prodavnice i to isključivo od recikliranih materijala.

Foto: Miniwiz

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *