Industrija cementa krivac za 8% emisije CO2
Materijali

Obećanje: Industrija cementa postiže net-zero standard do 2050. godine

Globalno tržište cementa i betona će se sa 333 milijardi dolara u 2020. povećati na očekivanih 645 milijardi dolara u 2030. godini. Da li ova akcija može pomoći planeti? 

Četrdeset najvećih međunarodnih proizvođača cementa i betona predstavilo je plan za eliminisanje ugljenika iz jedne od najzagađenijih industrija u svetu. Obavezu oko uspostavljanja plana preuzeli su članovi Globalne asocijacije za cement i beton (GCCA).

Plan objavljen uoči klimatske konferencije COP26, koja će se održati tokom novembra, predstavlja obećanje o smanjenju emisije gasova staklene bašte do 25% do 2030. godine, što bi moglo da spreči emisiju od pet milijardi tona CO2.

“Sada nam je potrebna brza i odlučna akcija. Pozdravljamo ambiciozne ciljeve GCCA za zaštitu klime postavljene u mapi puta za 2050. godinu. Zajedno činimo sve što je moguće da ih ostvarimo.”, rekao je Dominik von Achten, generalni direktor HeidelbergCement za Dezeen.

Nešto ranije ove godine kompanija HeidelbergCement objavila je plan za eliminisanje emisije ugljenika iz svoje fabrike u Švedskoj, tehnologijom “hvatanja” ugljenika.

Srodni linkovi:

Smanjenje upotrebe fosilnih goriva i klinkera

Klinker, koji je glavni sastojak portland cementa, zamenio bi se materijalima sa niskim sadržajem ugljenika što bi značajno smanjilo emisiju ugljenika iz cementa i betona. Isto tako, smanjenjem količine fosilnih goriva, uz davanje prednosti upotrebi alternativnih goriva, doprineće se smanjenju otiska CO2.

Industrija se obavezala da će izgraditi deset industrijskih postrojenja za „hvatanje“ ugljenika do 2030. godine, oslanjajući se na trenutne pilot projekte u Severnoj Americi, Islandu, Kini i Evropi. GCCA planira da koristi svoju globalnu istraživačku mrežu Innovandi kako bi se unapredila dalja istraživanja kroz startap kompanije koje bi donele sveže ideje.

GCCA planira da stvori okvir za lanac nabavke koji industrija može da koristi tokom sprovođenja gradnje, kako bi se poboljšala efikasnost u projektovanju i upotrebi betona tokom izgradnje. Ovim će biti uključena upotreba recikliranih materijala, čime će se produžiti vek trajanja određenih projekata i stvoriti efikasnija upotreba resursa.

Udvostručanje količine betona do 2030. godine

Udvostručavanje potrošnje betona?

Planom se zahteva od Vlada država i multilateralnih organizacija da odigraju svoju ulogu u podršci cirkularne ekonomije i razvoju novih tehnologija.

Članice GCCA obavezale su se da će postići net-zero emisiju čak i ako se globalno tržište cementa i betonskih proizvoda udvostruči sa 333 milijarde dolara u 2020. godini, na očekivanih 645 milijardi dolara u 2030. godini.

Pod terminom net-zero podrazumevaju se one zgrade i projekti koji moraju da aktivno uklanjaju gasove CO2 iz atmosfere. To se može uraditi pošumljavanjem ili uređajima za hvatanje i skladištenje ugljenika.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *