Drvena hibridna zgrada SKAIO u Nemačkoj po projektu Kaden + Lager
Zelena gradnja

Novi ISO standard za projektovanje karbonski neutralnih zgrada

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) razvija globalni standard koji će omogućiti inženjerima da verifikuju svoje objekte kao karbonski neutralne.

Novi ISO standard, koji će biti donesen sledeće godine, po prvi put će obezbediti reper po kojem će se meriti karbonska neutralnost zgrade gde god se ona na svetu nalazila.

Cilj donošenja ovakvog standarda jeste da se razjasni šta ovaj izraz tačno znači i po čemu se razlikuje od net-zero standarda.

Jači standard od postojećeg

„Radimo na međunarodnom standardu koji će organizacijama objasniti kako mogu postići karbonsku neutralnost i kako mogu da ga verifikuju“, kaže Ian Byrne, koji predsedava međunarodnom grupom stručnjaka koja će definisati novi ISO standard.

„Pokušava se doći do zajedničke definicije koja nije najniži zajednički sadržalac.“

Byrne, vlasnik konsultantske agencije Ian Byrne Energy & Carbon, dodao je za Dezeen da će standard biti „verovatno prilično jači od onoga što već postoji na tržištu“.

ISO standard će dati smernice za utvrđivanje uticaja projekata po pitanju emisije ugljen-dioksida.

Međunarodna organizacija za standardizaciju je nezavisno, nevladino telo koje okuplja organizacije za standardizaciju iz 165 zemalja članica među kojima je i Srbija.

Novi ISO standard će se nadovezivati na britanski standard PAS 2060 koji je trenutno najpriznatiji reper. On će dati smernice za utvrđivanje uticaja projekata po pitanju emisije ugljen-dioksida i pritom će definisati odstupanja koja će biti dozvoljena.

Razjašnjenje termina

Zabuna oko značenja karbonske neutralnosti dovela je do brojnih primera zloupotreba ovog termina pri čemu kompanije iznose neutemeljene tvrdnje o ugljeničnom otisku svojih proizvoda ili zgrada.

I net-zero i karbonska neutralnost podrazumevaju smanjenje emisija ugljenika koliko je god moguće. Ipak, ova dva pojma se često mešaju.

Pod terminom net-zero podrazumevaju se one zgrade koje moraju da aktivno uklanjaju gasove CO2 iz atmosfere. To se može uraditi pošumljavanjem ili uređajima za hvatanje i skladištenje ugljenika.

S druge strane, karbonska neutralnost ne traži da objekti uklanjaju CO2 iz atmosfere već da se u njihovoj izgradnji koriste standardni obnovljive energije. To u prevodu znači da karbonski neutralna zgrada i dalje može da emituje CO2 u atmosferu, ali pitanje je koliko.

Novi ISO standard trebalo bi da to razjasni.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *