Vetro park visok 325 metara
Zelena gradnja

Plutajući vetropark visok 325 metara može napajati 80.000 domova

Ova rešetkasta konstrukcija na vodi ima 117 međusobno povezanih turbina koje generišu struju daleko na pučini.

Norveški Wind Catching Systems (WCS) proizveo je Windcatcher, plutajući sistem vetroturbina za koji njegovi tvorci kažu da može da generiše pet puta veću količinu energije od trenutno najvećih pojedinačnih vetroturbina na svetu. Ideja je da se na desetine ili čak stotine manjih turbina ovog sistema budu organizovane u nivoima, i to na plutajućoj platformi koja će biti ukotvljena za dno okeana koristeći se proverenim metodama iz naftne i gasne industrije.

Windcather povećava godišnju proizvodnju energije za 500% veću u odnosu na konvencionalne modele.

Kako kažu iz WCS, svaki pojedinačni Windcatcher mogao bi da ponudi duplo veću radnu površinu od najvećih konvencionalnih vetroturbina na svetu. Manje turbine na ovom sistemu mogle bi da rade mnogo bolje pri brzini vetra preko 40 do 43 km/h, kada veće turbine inače počinju da postavljaju ograničenja kako bi se zaštitili od oštećenja.

Sveukupni efekat je, prema njihovim rečima, povećanje od 500% godišnje proizvodnje energije na ovaj način, pri čemu svaki Windcatcher proizvodi dovoljno energije za napajanje 80.000 domova, piše New Atlas.

Duži radni vek

Dakle, umesto da se nastavi primena masivnih pojedinačnih sistema, Windcatcher je napravljen od manjih elemenata sa kojima je mnogo lakše raditi. Jednom kada se plutajuća baza instalira, većina daljeg rada može biti obavljena na palubi, bez potrebe za dizalicama ili specijalnim plovilima, a dizajn mreže je takav da omogućava jednostavan pristup radi kontinuiranog održavanja.

Iz WCS ističu da je predviđeni radni vek ovih sistema oko 50 godina, što je znatno više u poređenju sa radnim vekom konvencionalnih velikih turbina od 30 godina.

Pretpostavlja se da će ovo ipak biti skup način za proizvodnju struje, posebno u poređenju sa turbinama na kopnu.

Kompanija WCS navodi da planira sa isporukom sistema kada se ispostave planirane procene kapitalnih troškova sistema, kao i funkcionisanja. Pretpostavlja se da će ovo ipak biti relativno skup način za proizvodnju električne energije, posebno u poređenju sa turbinama na kopnu. Međutim, iz kompanije kažu da se trenutni predviđeni troškovi odnose na predstavljeni sistem, ali da veruju da bi on postao znatno ekonomičniji kako bi se gabaritno povećavao.

Podrška giganata

Kompanija WCS ima podršku investicionih kompanija North Energy i Ferd, a tehnologiju su razvili u saradnji sa kompanijom Aibel i IFE Institute for Energy Technology.

WCS još uvek nisu objavili dodatne detalje o svom prototipu sistema ili prvoj instalaciji, te iako se za sada čini da je u razvoju legitimna tehnologija, pretpostavlja se da ćemo ipak morati da sačekamo neko vreme dok ne dokažu svoje predstavljene tvrdnje.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *