Jedna Aeromine jedinica obezbeđuje istu količinu energije kao 16 solarnih panela; Foto: Aeromine Technologies
Zelena gradnja

Nisu lepi ali su efikasni: Ovi krovni generatori prave 50% više energije od solarnih panela

U kombinaciji sa postojećim solarnim sistemima, ova inovativna krovna tehnologija može da zadovolji i svih 100% energetskih potreba zgrade.

Kompanija Aeromine Technologies predstavila je novi sistem vetrogeneratora koji se sastoji od više fiksnih, tihih jedinica sa aerodinamičnim dizajnom, koje se postavljaju na krov zgrade u pravcu dominantnog vetra i pojačavaju protok vazduha na sličan način kao trkački automobili.

Svaka jedinica je dizajnirana da isporuči 5 kW snage, koja se pritom ne smanjuje tokom vremena, a Aeromineov tim tvrdi da njihova inovativna tehnologija, kada se kombinuje sa postojećim opcijama solarne energije, može da generiše 100% energetskih potreba zgrade.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Svaka jedinica je dizajnirana da isporuči 5 kW AC snage; Foto: Aeromine Technologies

Kao 16 solarnih panela

Aeromineovo rešenje je u prednosti u odnosu na trenutne opcije koje takođe podrazumevaju instalaciju na krovovima, poput solarnih panela i ranijih modela vetroturbina. Međutim, svi oni imaju veliki CO2 otisak i relativno kratak životni vek.

Kako su iz kompanije objasnili za DesignBoom, jedna Aeromine jedinica obezbeđuje istu količinu energije kao 16 solarnih panela, te generiše do 50% više energije od uporedivih solarnih rešenja, a da pritom koristi najmoćniji dostupni izvor obnovljive energije.

Sistem je tih i jednostavan za instalaciju; Foto: Aeromine Technologies

Sistem radi i u najekstremnijim vremenskim uslovima, stvarajući energiju kada su energetske potrebe najveće.

Aeromineov sistem radi i u najekstremnijim vremenskim uslovima, stvarajući energiju kada su energetske potrebe najveće.

Sistem je tih i jednostavan za instalaciju, što ga čini isplativim rešenjem za obnovljivu energiju na licu mesta, koji pritom štedi i prostor.

Tehnologija je dizajnirana za ugradnju na zgrade sa velikim ravnim krovovima kao što su skladišta i distributivni centri, proizvodni objekti…

Isplativo rešenje za obnovljivu energiju na licu mesta; Foto: Aeromine Technologies

Još da se poradi na dizajnu…

Proizvođač navodi da se ovi vetrogeneratori mogu korisiti i na poslovnim i višeporodičnim stambenim zgradama što naravno nije problem ukoliko vam ne smeta njihova estetika.

Ovi krovni generatori deluje nezgrapno i štrče u krovu poput dimnjaka što sigurno može biti kamen spoticanja za širu primenu u arhitekturi. Međutim, ovo je prva verzija generatora pa verujemo da će proizvođač u budućnosti poraditi na dizajnu.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Nemanja

    Pa estetika čak nije ni loša.

  2. miki

    meni je ovo super! uopšte nije ružno, puno mi je značajnije koliko i da li zrače ovi generatori

Ostavite odgovor

Obavezna polja *