Tehnologija je testirana na manjim kupolama i zidovima; Foto: University of Virginia
Materijali

Seme biljaka u 3D štampanim zidovima za zelene gradove budućnosti

Zid sa usađenim semenom može prirodno da izoluje zgrade, upije višak vode koja bi mogla dovesti do poplava, pa čak i da bude ugljenično negativan.

Poslednjih godina došlo je do prave poplave 3D štampanih struktura, uključujući kuće napravljene od namotane gline i opeke koja se može slagati u petlje, a sada su istraživači sa Univerziteta Virdžinija u SAD osmislili nešto sasvim novo.

Docent Ehsan Baharlou i njegov tim pomešali su sa zemljanim građevinskim materijalima seme koje, kada se jednom stavi u zidove, niče bujnim biljnim svetom i evocira tzv. Chia Pet estetiku.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Naučnici iz SAD rade sa lokalnim zemljištima i biljkama pomešanim sa vodom; Foto: Tom Daly

Prirodni izolator

U ovoj fazi, tehnologija je testirana na manjim kupolama i zidovima, iako kada se poveća, ima potencijal da prirodno izoluje zgrade, upije višak vode koja bi mogla da dovede do poplava, stvori zeleni prostor za urbana životinjska stvorenja, pa čak i da bude ugljenično negativna, jer sukulenti izdvajaju ugljenik iz okoline.

„Radimo sa lokalnim zemljištima i biljkama pomešanim sa vodom; jedina struja koja nam je potrebna je da pomerimo materijal i pokrenemo pumpu tokom štampanja. Ako nam ne treba štampani komad ili ako nije odgovarajućeg kvaliteta, možemo da ga recikliramo i ponovo upotrebimo.“, rekao je Baharlou, a prenosi This Is Colosal.

Levo: 48 sati. Sredina: 96 sati. Desno: 144 sata; Fotografije: University of Virginia

Skladištenje ugljenika kroz proces fotosinteze

Ideja je, dodao je on, da se uspostavi „aktivan ekološki sistem koji bi mogao da skladišti emitovani ugljenik u 3D štampanim strukturama tla kroz proces fotosinteze“.

U narednim mesecima, tim planira da proširi kapacitete procesa kako bi stvorio ekspanzivnije strukture i rešio prsline koje se javljaju u zemlji kada se proizvode u većem obimu.

Kupola tokom štampanja; Foto: University of Virginia
Kupola tokom štampanja; Foto: University of Virginia
Kupola nakon štampanja; Foto: University of Virginia
Kupola nakon štampanja; Foto: University of Virginia

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *