Materijali

Reciklaža kafe: Kako iskoristiti nepoželjan komunalni otpad

Od prihrane zemljišta i pesticida za zaštitu bilja do prefabrikovane sirovine za proizvodnju upotrebnih predmeta.

Nepoželjan kanalizacioni otpad pored čvrstih nerastvarajućih materija čine i tečnosti koje se teško rastvaraju: ulja, masti ali kafeni talog. Masne i zauljene materije teško se razlažu u vodi i u stanju male pokretljivosti se, zbog manje specifične težine, penju i usporavaju oticanje gornjih slojeva, a ukoliko se usput vežu za neki čvrst organski otpad, sprečavaju njegovo rastvaranje i dolazi do zastoja u donjim slojevima.

Otpad od kafe je posebno je nepoželjan jer se zrna ne mogu potpuno rastvoriti, a u cevima, ukoliko je oticaj usporen i nema povremenog ispiranja, dolazi i do taloženja i začepljenja.

Iznenadićete se na koji način je sve moguće iskoristiti upotrebljenu kafu i reciklirati je.

 

Preporuka je da se iskorišćena prehrambena ulja i masti odlažu zasebno, kao čvrst komunalni otpad. Upotrebljena ulja i masti se, recimo, mogu odlagati u neku čašu od jogurta ili kesu, a talog od kafe može biti recikliran i koristiti se kao prihrana zemljištu.

Iznenadićete se na koji način je sve moguće iskoristiti upotrebljenu kafu i reciklirati je. Od toga da je možemo koristiti kao prihrana zemljišta i pesticid za zaštitu bilja, do primera gde ona postaje prefabrikovana sirovina za proizvodnju upotrebnih predmeta. Upotreba naizgled otpadnog materijala moguća je ne samo u kućnim uslovima već i na nivou najvećih proizvođača ovog otpada – restorani i kafeterije.

Đubrenje kafom

Postoji nekoliko načina kako da upotrebljenom kafom negujete baštu i bilje. Kafa kao đubrivo, dekorativni malč, dodatak procesu kompostiranja i pesticid samo su neki od funkcija koje ovaj svakodnevni otpad u jednom domaćinstvu može da ima. Kafeni talog je pun nitrogena i minerala korisnih za rast i razvoj biljaka. Naročito je pogodan kao prihrana paradajzu, šargarepi, borovnicama i zeleni jer kofein obezbeđuje kiselost tla koja ovim biljkama prija. Pored hranjljive uloge, kafa poseduje i prirodne agense koje štite biljke od štetočina, pre svega crva i puževa.

Pored hranjljive uloge, kafa poseduje i prirodne agense koje štite biljke od štetočina

Prihrana i zaštita bilja kafom podrazumeva njeno mešanje sa zemljanim materijalom, ali ukoliko sam kafeni talog nanosimo kompaktno u većim slojevima na zemljište dobija se sloj koji zadržava dragocenu vlagu i sprečava prodor vazduha. Crna podloga od kafe daće i lep vizuelni efekat naročito ukoliko se nanese oko cveća.

Nameštaj od kafe

Reciklaža kafe uspešno se odvija već nekoliko godina u svetu. Niska cena otkupa i veoma mala količina štetnog otpada prilikom prerade neki su od glavnih razloga zašto ovaj „nepoželjan“ otpad možemo smatrati ekološkim pa i profitabilnim resursom budućnosti.

Vrlo zanimljiva priča o reciklaži otpada kafe i održivom poslovanju dolazi nam iz Engleske. Priča o prefabrikaciji otpada kafe počinje idejom dizajnera Adama Fairweathera s ličnim velikim porivom za inovacijama na polju obnovljivih izvora da bi u daljem razvoju njegova pasioniranost rezultirala sjajnim eko-recikliranim materijalom.

Re-worked nameštaj od recikliranog taloga kafe

Kompanija Re-worked je svoj biznis strateški razvijao, a sve u okvirima održivog poslovanja i tako stvorio nekoliko sjajnih proizvoda. Adam, kao jedan od developera koncepta Green Cup, osniva brend nameštaja od recikliranog otpada kafe Re-worked.

Upotrebljenu kafu, kao sirovinu, Re-worked pribavlja od Green Cupa koji obezbeđuje celokupan menadžment reciklaže pa čak i proizvodnju organskog đubriva od iste sirovine. Green Cup je zatim napravio povratnu saradnju sa Re-workom s aparatom za kafu Verde koji je obložen recikliranom kafom. Sjajan kružni kofeinski koncept nastavlja da se širi dalje potvrđujući koncept održivosti – pa i kompanija Google, kao korisnik koncepta Green Cup, počinje da kupuje Re-worked nameštaj.

Kofeinski nakit

Nakit od poliranog taloga kafe

Crni Re-Work kompozit uspešno koristi i dizajnerka nakita Rosalie MCMillan u svojoj kolekciji Java Rock. Besprekorno polirane površine deformabilnih geometrijskih tela savršeno se uklapaju s visokokvalitetnim srebrom i pozlatom koje Rosalie najčešće koristi u obradi svog nakita. Više o ovom nakitu možete pronaći ovde.

Šoljica za kafu od kafe

Još za vreme studija nemački dizajner Julian Lechner istraživao je materijal baziran na upotrebi taloga kafe, drvene strugotine i prirodnih lepkova. Istraživački proces trajao je pet godina a kao rezultat dobijen je kafeni prefabrikat. Materijal je čvrst vodootporan i prvi je komercijalni proizvod koji u svojoj finalnoj obradi miriše na kafu.

Prvi primerci crno-glazirane šoljice zvane Kaffeeform isprobani su upravo u jednoj kafeteriji odakle je Julijan uzimao iskorišćenu kafu kao materijal za rad. Svaka šoljica je unikatna i moguće ih je poručiti onlajn.

Svaka šoljica je unikat

Prema rečima autora, materijal šoljice Kofeeform je održiv, veoma dostupan i nije ga potrebno proizvoditi i kao takav ima velike izglede da preuzme primat u odnosu na proizvode od plastike.

Toplota kafe bez ijednog gutljaja

Proizvođač sportske odeće Virus iz Kalifornije svojim inovativnim kofeinskim materijalom pomera granice na polju prirodnih materijala i reciklaže. Zahvaljujući njima, izlazak na kafu sad ima malo drugačije značenje. Izaći na kafu za vlasnike ovog brenda i kolekcije Stay Warm znači doslovno prošetati kafu. Jedinstvenim procesom proizvodnje dobijen je, takozvani, spandeks od kafe.

Spandeks od kafe

Materijal je veoma udoban i greje kožu. U kombinaciji sa zaštitinim spoljnim slojevima, body majica može pomoći da podignete temperaturu tela za čak 10 °C. Ono što celokupan proizvodni proces čini još više ekološkim jeste činjenica da se prilikom proizvodnje izolacionog sloja od reciklirane kafe ne koriste nikakvi hemijski procesi.

Bitno

Za vreme pisanja ovog ovog teksta, popijeno je 400 mililitara kafe i proizvedeno skoro 100 grama kafenog taloga. Celokupan talog od kafe upotrebljen je kao prihrana biljkama u bašti. Živa istina!

Autor: Nevena Hever

Kada ste već tu, pogledajte i ovo:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. meda

    Razvio sam uređaje za reciklažu otpada crne kafe za proizvodnju briketa, mali uređaji za porodice kao i uređaje za reciklazu pet boca i plastične mase, radite – proizvodite razne proizvode ovo je veliki biznis….
    Beograd

Ostavite odgovor

Obavezna polja *