Materijali

Deking: Idealan materijal za eksterijere

Površine pokrivene drvetom podsećaju na brodsku palubu (eng. deck) pa je ova obloga i dobila komercijalni naziv deking.

Drvene podloge za oblaganje spoljnih površina kao što su terase, balkoni ili platoi oko bazena otporne su na truljenje, vlagu i deformacije. Ove osobine drvo postiže termičkom obradom prilikom proizvodnje, objašnjava pejzažni arhitekta Gordana Andrić.

Najpoznatije drvo koje se koristi za izdadu dekinga jeste tikovina. Ovo tropsko drvo pripada monsunskoj šumskoj vegetaciji Indije, Tajlanda i Malezije i podnosi promene godišnjih doba, dobro se savija i ne lomi pri jakim naletima vetra. Tikova smola sadrži ulje koje je veoma vodootporno.

decking

Pored tropskih vrsta, ariš, smreka, grab, bor i bagrem termotretiranjem postaju otporni na spoljnje uticaje.

Postavljanje i održavanje dekinga

Podloga za postavljanje deking sistema je jako bitna. Potrebno je obezbediti izolaciju ispod dekinga, drenažni sistem i pravilnu nivelaciju terena.  Ukoliko se postavlja na otvorenom potrebno je uz pomoć geotekstila izlolovati deking od izrastanja trave i korova.

decking oko bazenaPostoje različite dimenzija dekinga. Dužina je najčešće od 2 do 5 metara a širina letvice od 9 do 15 cm. Prilikom montaže ostavljaju se dilatacije od 5 milimetara zbog oticanja vode ali i zbog nesmetanog rada drveta. Naravno, postavljanje deking sistema treba prepustiti profesionalcima.

Za deking elemene manjih dimenzija na PVC podkonstrukciji potrebno je izdvojiti manje novca a ovaj sistem je lakši i za popstavljanje.

Kako bi drvo sačuvalo svoja svojstva, potrebno je da se premazuje biljnim uljima i da se izbegavaju se sredstva na bazi hlora i drugih izbeljivača. Ukoliko se redovno održava, vek trajanje ovih drvenih površina je vrlo dug.

Firma Grinf na čelu s arhitektom Gordanom Andrić bavi se projektovanjem i uređenjem svih zelenih površina.

Pogledajte i kako se na pravilan način održavaju drvene podloge u eksterijeru.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *