Materijali

Održive prednosti betonskih konstrukcija

Udruženje cementne industrije Srbije promovisalo brošuru pod nazivom „Održive prednosti betonskih konstrukcija“.

Predstavnici Cementne industrije Srbije (CIS), poslovnog udruženja proizvođača cementa u Srbiji, predstavili su brošuru Održive prednosti betonskih konstrukcija i na taj način, kao društveno odgovorne kompanije, dale svoj doprinos u promociji novog pravca ekoloških i društveno odgovornih pravila održive gradnje, kao i izazova i trendova u ovoj oblasti.

„Promocijom betona kao ključnog materijala za sve one koji traže održiva rešenja, otvoriće se jedno novo poglavlje u pristupu razvoja društva, koje će obezbediti bezbednu budućnost ostavljajući za sobom dovoljno resursa za nove generacije“ izjavila je direktorka Udruženja cementne industrije Srbije, Dejana Milinković.

Miroslav Gligorijević, predsednik Skupštine CIS i generalni direktor Titan cementare Kosjerić, se obratio javnosti ovom prilikom:

„Ideja održivog razvoja odnosi se na sveobuhvatan sistemski poduhvat u kome se usaglašavaju tehničko-tehnološke, ekonomske i socijalne aktivnosti kompanija u cilju sinhronizovanja interesa zaštite životne sredine, ekonomskog razvoja i društveno odgovornog poslovanja.“

Cementna industrija nastoji da se na najadekvatniji način uključi u ove tokove, pa su naši napori u ovom smislu usmereni na smanjenje upotrebe neobnovljivih, prirodnih resursa, i samim tim na uvođenje i korišćenje alternativnih vrsta goriva i sirovina.

prednosti-betona

Upotreba alternativnih goriva i sirovina u fabrikama cementa, donosi višestruku korist, kako samim cementarama, tako i lokalnim zajednicama. Pored uštede prirodnih resursa, upotreba alternativnih goriva takođe smanjuje ulaganja u postrojenja za insineraciju, rešava probleme nedostatka prostora za deponovanje otpada, ali nudi i mogućnost otvaranja novih radnih mesta. Zbog toga, institucionalna podrška upotrebi alternativnih goriva i sirovina predstavlja važan korak ka ispunjenju ciljeva održivog razvoja, ne samo cementne industrije, već čitave privrede Srbije.“ Akаdеmik Brаnislаv Мitrоvić, prоfеsоr аrhitеktоnskоg fаkultеtа u Bеоgrаdu, nоsilаc dvе nаgrаdе zа živоtnо dеlо i dоbitnik mnоgоbrојnih аrhitеktоnskih priznаnjа dao je svoj doprinos promociji ove brošure predstavljajući svoja iskustva i izazove u primeni betona u Srbiji.

Tri kompanije aktivno rade na smanjuju upotrebe fosilnih goriva i aktivni su inicijatori i učesnici u društvenom dijalogu o potrebi povećanja upotrebe obnovljivih i alternativnih izvora energije. Na osnovu aktivnosti sprovedenih u cilju unapređenja održivog razvoja i znatno sniženih vrednosti emisija, evidentno je da su članice CIS na ovaj način učinile značajan pomak u promeni pristupa kada je u pitanju zaštita i unapređenje životne sredine u Srbiji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *