Materijali

Medalje na Igrama dodeljivaće se na 3D štampanim postoljima od reciklirane plastike

Pobednici na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokiju biće odlikovani na postoljima napravljenim od 24,5 tona plastike, prikupljene iz otpada iz domaćinstava.

U Japanu je sve uvek drugačije. Tako je bilo i ovog puta kada su savesni građani tokom devet meseci sakupili 400.000 plastičnih boca koje su ostavljali u 2.000 kutija postavljenih u robnim kućama i školama širom Japana. Čitav projekat je osmišljen i organizovan od strane japanskog umetnika Asao Tokolo sa jednim važnim ciljem.

Od 400.000 plastičnih boca napravljeno je 98 postolja primenom metode 3D štampe.

Plastični otpad je prošao kroz proces reciklaže i pretvoren je u filamente, koji su zatim korišćeni u procesu 3D štampe, tokom kog je proizvedeno 98 postolja koja će se koristiti tokom Olimpijskih igara.

Ova inicijativa predstavlja deo šireg plana da se široke mase uključe u plan održivosti celokupnog događaja, što je učinjeno i prikupljanjem starih električnih uređaja koji su pretvoreni u medalje za ovogodišnje Olimpijske igre.

„Podijumi su stvoreni sa ciljem da se čitavom svetu pokažu različiti načini na koje se održivo društvo može uspostaviti i celokupno društvo Japana uključiti u proces proizvodnje podijuma.“, objasnili su organizatori za Dezeen.

Svaki od podijuma je izgrađen od niza međusobno povezanih modula u obliku kocki kako bi u završnoj formi činili tradicionalna podijum sa tri postolja. Alternativno, oni se mogu pretvoriti i u ravnu, pristupačnu platformu za potrebe Paraolimpijskih igara.

Indigo boja

Moduli su odštampani u istoj tamnoplavoj boji kao i logotip Tokija 2020, kao počast japanskoj istorijskoj proizvodnji indigo boje.

„Podijumi će izgledati drugačije u zavisnosti količine svetlosti koja će prodirati, te se radujemo da vidimo kako će podijum izgledati u blizini bazena u kojima se svetlost reflektuje od površinu vode.“, objasnio je Hiroya Tanaka.

Slično kao i olimpijska baklja za Tokijo 2020, koju je dizajnirao Tokujin Yoshioka, olimpijski prstenovi na predjnoj strani podijuma izrađeni su od recikliranog aluminijuma koji je prvobitno bio korišćen za formiranje privremenih domova raseljenih tokom zemljotresa u Istočnom Japanu 2011.godine.

Plastika i OI

Pored upotrebe otpadnog materijala za stvaranje kultnih olimpijskih rekvizita, Organizacioni komitet Tokija 2020 postavio je i ciljeve o ponovnoj upotrebi ili reciklaži 65% svog otpada nastalog tokom Igara, kao i recikliranje 99% svog materijala nabavljenih za potrebe Olimpijade.

Kompanija Procter & Gamble, koja je sponzor OI, najavila je da će postolja nakon završetka takmičenja ponovo reciklirati, za dalju proizvodnju boca za šampone i deterdžente.

Naime, ova kompanija proglašena je tokom prošle godine za sedmog najvećeg zagađivača plastikom na svetu. Svih 24,5 tona plastične ambalaže koja je korišćena za izradu podijuma iznosi manje od 0,004% od ukupno 714.000 tona plastika kolika ova kompanija proizvede na godišnjem nivou.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *