Kuća na litici; Foto: Jesús Granada
Materijali

Zašto je cink dobar u arhitekturi

Dobro podnosi vremenske uticaje, dugo traje, lako se prilagođava krivinama i složenim geometrijskim oblicima… i to nije sve što treba da znamo o cinku.

Kao lagan materijal, primenjen na fasadama objekata, cink predstavlja efikasno rešenje za zaštitu od nepovoljnih vremenskih uslova, a pritom pruža kreativan odgovor na raznovrsne arhitektonske oblike.

Naime, u kontaktu sa vlagom paneli od cinka stvaraju samozaštitni sloj koji tokom leta termički izoluje prostor, a kiša i sneg sa ovih površina lagano klize. Modularnost panela omogućava formiranje zakrivljenih oblika, a mogu biti i perforirani ili nijansirani ukoliko je to predviđeno dizajnom projekta, piše ArchDaily.

Foto: Michael Moran/OTTO

Zahvaljujući svom sastavu, cink reaguje na uslove sredine, tokom vremena se menja i dobija fin rustični izgled.

Kao jedan od metala kojim je naša planeta najbogatija, cink je korišćen vekovima. Njegovo iskopavanje je relativno lako, a proces topljenja i obrade iziskuje manje energije nego kod ostalih metala, kao što je aluminijum (75% manje) ili bakar i čelik (50% manje).

Zahvaljujući svom sastavu, cink reaguje na uslove sredine i tokom vremena se menja. On vremenom patinira, nakon kontakta sa vodom i solju, što ga štiti od korozije a istovremeno daje fin rustični izgled.

Foto: elZinc

Lako se savija

Paneli su dovoljno fleksibilni te se mogu prilagoditi krivinama i složenim geometrijskim oblicima. Takođe mogu biti i veoma precizno perforirani pomoću CNC mašine. Cink je pogodan jer se može postepeno savijati, bez potrebe za alatom i dodatnim mašinama.

Pored popularnih valovitih limova koji se tradicionalno koriste na krovovima, postoje i modularne opcije sa plitkim brazdama koje pružaju veću čvrstinu ukupnoj fasadi i omogućavaju korišćenje dužih i tanjih ploča, što utiče na smanjenje troškova. Na ovaj način povećava se i krutost, što sprečava pojavu deformacija, koje su specifične za ravne ploče.

Foto: MetalTech-USA

Cink traje više od 100 godina na fasadama i krovovima, a još duže ukuliko se nalazi u unutrašnjosti objekta.

Paneli od cinka se mogu jednostavno oblikovati i prilagoditi objektu, te je njihova iskoristivost visoka, a otpad mali. Takođe, mogu se i uklapati ploče različitih dimenzija kako bi se postigao zanimljiv vizuelni efekat.

Iako se životni vek može razlikovati zavisno od specifičnosti uslova svakog projekta, cink obično traje više od 100 godina, kada se primenjuje na fasadama i krovovima, a još duže ukuliko se nalazi u unutrašnjosti objekta. Svi elementi napravljeni od cinka mogu se neograničen broj puta i u celini reciklirati, a da pritom materijal zadrži sve svoje karakteristike i specifične kvalitete.

Foto: Olivier Blouin

Ubeđeni u prednosti cinka?

Naslovna fotografija je ukopana kuća na Mediteranu inspirisana zmajem.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *