Imam problem sa vlagom na plafonu u kući u kojoj živim sa porodicom. Najviše se pojavljuje na mestima betonskih delova kontrukcije (stubova i greda). Pošlu jesen smo izveli izolaciju sa stiroporom. Interesuje me šta trebam preduzeti kako bi sprečio dalje vlaženje?  Slavoljub Miljković

Dragi Slavoljube,

Danas na tržištu postoje mnogi savremeni materijali za hidroizolaciju koji se nanose sa unutrašnje strane prostorije. Penetrati su veoma dobri za reparaciju oštećenih delova, kao što je slučaj sa vašim plafonom, a ne iziskuju veće građevinske poduhvate. U tečnom su stanju, lako se nanose običnom četkom. Naravno podloga mora da je očišćena i dobro pripremljena. Podloga upije deo hidroizolacije i postaje apsolutno vlagonepropusna.

Naravno, pošto ne bi bilo neobično da u vašem slučaju voda prodire na drugom mestu u odnosu na ono gde se pojavljuje vlaga. Iz tog razloga, bilo bi dobro da se izolacija nanese na celu površinu plafona. Nakon nanošenja, ne smete bušiti plafon (na primer kako bi postavili plafonjeru ili slično). Nakon što ste prostoriju hidroizolovali postavite termoizolaciju (stiropor).

Preporučujemo materijale popularne firme Sika i Dramin. Postoje hidroizolacijski premazi sa elastičnošću i bez  nje. U slučaju da na vašem plafonu postoje pukotine preporučujemo flaksibilne hidroizolacione proizvode. Za dodatne informacije i porudžbine obratite se firmi Lemix koja je distributer proizvoda Sika.

Potrošnja hidroizolacijskih masa jeste oko 2-3 kg/m2. To znači da za površinu od oko 20 m2 potrebna su vam dva džaka hidroizolacije (težine po 25 kg) čija cena je oko 5.500 dinara.


Proces pripreme i nanošenja penetrata

Sonja Brstina, dia