Proces pripreme i nanošenja penetrata
Materijali, Saveti arhitekte Sonje

Hidroizolacija betonskih elemenata

Imam problem sa vlagom na plafonu u kući u kojoj živim sa porodicom. Najviše se pojavljuje na mestima betonskih delova kontrukcije (stubova i greda). Pošlu jesen smo izveli izolaciju sa stiroporom. Interesuje me šta trebam preduzeti kako bi sprečio dalje vlaženje?  Slavoljub Miljković

Dragi Slavoljube,

Danas na tržištu postoje mnogi savremeni materijali za hidroizolaciju koji se nanose sa unutrašnje strane prostorije. Penetrati su veoma dobri za reparaciju oštećenih delova, kao što je slučaj sa vašim plafonom, a ne iziskuju veće građevinske poduhvate. U tečnom su stanju, lako se nanose običnom četkom. Naravno podloga mora da je očišćena i dobro pripremljena. Podloga upije deo hidroizolacije i postaje apsolutno vlagonepropusna.

Naravno, pošto ne bi bilo neobično da u vašem slučaju voda prodire na drugom mestu u odnosu na ono gde se pojavljuje vlaga. Iz tog razloga, bilo bi dobro da se izolacija nanese na celu površinu plafona. Nakon nanošenja, ne smete bušiti plafon (na primer kako bi postavili plafonjeru ili slično). Nakon što ste prostoriju hidroizolovali postavite termoizolaciju (stiropor).

Preporučujemo materijale popularne firme Sika i Dramin. Postoje hidroizolacijski premazi sa elastičnošću i bez  nje. U slučaju da na vašem plafonu postoje pukotine preporučujemo flaksibilne hidroizolacione proizvode. Za dodatne informacije i porudžbine obratite se firmi Lemix koja je distributer proizvoda Sika.

Potrošnja hidroizolacijskih masa jeste oko 2-3 kg/m2. To znači da za površinu od oko 20 m2 potrebna su vam dva džaka hidroizolacije (težine po 25 kg) čija cena je oko 5.500 dinara.


Proces pripreme i nanošenja penetrata

Sonja Brstina, dia


Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

21 komentara

 1. nsadjanin

  Koristan clanak!

 2. Dorćolac

  Koristio sam dramin penetrat da premažem zidove i pod podruma prošle godine. Zadovoljan sam rezultatima. Dobar tekst.

 3. biljana djoric

  Interesuje me da li moze samo deo plafona da se odradi sa hidroizolacijskom masom?
  Takodje me zanima kako se posle kreci preko toga,tj. da li moze ili mora da dodje i stiropol izolacija.Iznad mog plafona ima sprat pa ne bih stavljala stiropol.
  hvala unapred na odgovoru.

 4. Sonja Brstina

  Da, možete samo deo plafona (u malo široj površini oko mesta sa oštećenjem) da namažete hidroizolaciju. Zatim sačekajte neko vreme da provetite da li je vlaženje prestalo. Ukoliko se ne pojavi vlaga na novom mestu možete da uradite završne slojeve (na primer gipsani ploču da dobijete ravnu površinu pa glet masu i na kraju krečenje)

 5. Vera

  Imam problem sa dva spoljašnja zida unutar sobe koja konstantno vlaže pri dnu i vlaga(budj) se širi po ostatku zida , pretpostavljam da bi problem mogao da bude druge vrste pošto sa spoljne strane betonska staza se odvojila od temelja . Interesuje me savet šta uraditi povodom tog problema kako spolja tako i unutar same sobe ? (napomenula bih da spolja imam uradjenu termo-izolaciju)

 6. Sonja Brstina

  @Vera: Ukoliko se betonska staza odvojila od zida to verovatno i jeste mesto na kojim ulazi voda. Betonska staza pod nagibom sluzi da odvodi vodu dalje od zgrade (kuce) a posto je kod vas pukla dolazi do prolaska vode niz spoljni zid. Mislim da ukoliko popravite staru ili izlijete novu betosnku stazu ona ce odbijati vodu od vašeg stana i vlaženja će prestati. Ukoliko ipak vlaga ne prestane na zidove stana možete naneti penetrat koji će sluziti kao izolacija pošto je stara hidroizolacija sa spoljne strane očigledno popustila i napukla.

 7. zoran

  interesuje me na koji nacin,kojim sredstvima kojim postupkom da nanesem neku izolaciju na betonsku plocu sa spoljne strane

 8. Silvester

  Sa spoljnje strane cokle probija vlaga, iz unutrašnjosti od zemlje ispod poda prostorija.Da li bi dramin penetrat rješio moj slučaj ?
  Želio bih kuću obložiti stiroporom.

 9. Sonja Brstina

  @Silvester: Podstaknuti vašim pitanjem objavili smo članak: Kako hidroizolovati zid koji možete pročitati na: http://www.gradnja.rs/kako-hidroizolovati-zid-u-5-koraka/

 10. Zoran

  Poštovana,
  Pročitao sam Vaše tekstove o hidroizolaciji, ali bih ipak postavio pitanje:
  Na betonskom plafonu u garaži redovno posle i manjih kiša probija voda (vlaženje i kapljanje vode) na nekoliko mesta u zavisnosti od količine padavina. Spolja sam pokušavao, ali ne vredi, voda nađe svoj put.
  Čitajući Vaše tekstove pomislio sam da li da probam sa nekim od Sikinih elastičnih proizvoda (nisam siguran sa kojim)? Normalno tretirao bih ceo plafon i deo oko plafonjere.
  Dodatni problem je što je i sada kada nema padavina na jednom delu plafon vlažan i stvara se kapljica vode. To pitam zbog nanošenja preko tog dela i mogućnosti sušenja? Odnosno da li će to predstavljati problem.

  1. Nenad

   Injektiranje clarion gela je resenje za vas problem.injektira se pod pritiskom klipnom pumpom zatvara sve pukotine u betonu i iznad ploce pravi novi sloj izolacije

 11. Ariton

  Bio bih vam mnogo ali stvarno mnogo zahvalan ako biste mi što pre odgovorili na moje pitanje.A evo o čemu se radi.Imam pomoćno odeljenje koje mi je prokišnjavalo.E sad je majstor prvo stavio bitumen pa kondor i posle par dana sam sve to prekrio prvo mrežom od gvožđa mislim da je 4 mm i onda je posle toga došla košuljica od 5 mm.E sad mene interesuje čime mogu da ja zaštitim taj beton da on ne propušta vodu jer se plašim da ako propusti vodu zimi može lako da ispuca.Pa me interesuje čime da prekrijem taj beton a da sutra opet mogu da gazim po tom betonu jer hoću da mi je ploča otvorena.Pločice ne bih stavljao,samo neki premaz preko tog betona.Molio bih vas da mi što pre odgovorite.

 12. Sonja Brstina

  @Ariton: Odgovor na slično pitanje možete pročitati u članku: Kako izolovati ploču terase na linku http://www.gradnja.rs/kako-izolovati-plocu-terase/

 13. velibor

  najbolji je mapelastic

 14. Miris vlage u suterenu ,bez izrazenih vidljivih tragova vlage ili budji

  Postovani,
  imamo suteren koji je nizi od cokla kuce,koji je ukopan u zemlju i naravno gde postoji betonski temelj.Mi nigde ne vidimo vlagu ali se oseti miris vlage u tom delu kuce.Cime da namazemo unutrasnjost tih temelja i zida koji su omalterisani i okreceni,
  Srdacan pozdrav,
  Sanja

 15. Milan

  Pozdrav,
  Trebalo bi da postavim bukovi parket u prizemnu sobu za koju nisam siguran dali ima hidroizolaciju (verovatno nema)
  Zanima me dali bi bila dovolna dva dzaka od 25kg. vašeg proizvoda i kolika je trenutna cena za jedan dzak!?
  Hvala unapred

 16. bane

  Zivimo u suterenu jedana strana zida je pod zemljom jedva se vidi da budja ali se vlaga oseca nepodnosljivo. Sta treba da uradim povodom toga?Nova je gradnja zivimo tu oko godinu dana.

 17. blasko

  Do sobe je bazen-catrnja. Na tom zidu dolazi do bijelih pahulica-prasine (kao od kreca). Mislim da je od vode u catrnji-bazenu. Kako I cime izolovati. Zid nije malterisan

 18. blasko

  To mi se desilo i sa plafonom iznad kog nemam sprat niti je zasticen-hidroizolovan.

 19. milan

  imam problem da mi jedan stub na spoljasnjem zidu vlazi u donjem deleu povrcine do 0,5m2. spolja je uradjena fasada I iznutra izgletovano I okreceno. sta da radim?

 20. Lah Branislava

  Molim za pomoc. Stan mi je ispod prohodne terase i od ovog leta pocelo je da prokisnjava. na par mesta otpala je farba i vidi se beton. Posto nema nade da do proleca bilo sta bude preduzeto oko sprecavanja prokisnjavanja, a izrada predracuna radova je u toku, veoma me nervira izgled plafona, ide sneg i praznici pa bih nekako to bar malo da necim belim premazem, ali ne znam cime, a da se ne ljusti i ne otpada. Napominjem- otpada sve do betonske ploce i bas je ruzno, a ne moze sada da se zaustavi.

Оставите одговор

Obavezna polja *