Izdvojeno, Materijali

SEISMIC temeljni jastuk za novogradnju

Inovativno rešenje kompanije FIBRAN je nadgradnja dosadašnjeg načina izvođenja termoizolovane temeljne ploče.

Povećanje energetske efikasnosti omotača savremenih kuća, uslovilo je i promenu načina njihovog temeljenja. Trakasti temelji se zamenjuju termički izolovanom temeljnom pločom.

I baš na ovom mestu je praksa bila brža od stuke; izvođači su jednostavno i jeftino rešenje, kao i svuda u Centralnoj Evropi, lako prihvatili zaboravaljajući na struku i proveru seizmičke sigurnosti.

https://www.youtube.com/watch?v=ccZfG3lI2DE&feature=youtu.be

Šta je SEISMIC temeljni jastuk

Temeljna ploča, postavljena na termoizolaciji od ekstrudiranog polistirena (XPS-a), odavno je prepoznata kao odgovarajuće rešenje za temeljenje energetski efikasnih zgrada.

Za bezbednost kuća koje se grade u područjima podložnim zemljotresima, gde je i region Balkana, nakon dužeg ispitivanja i razvoja, napravljeno je inovativno rešenje pod imenom SEISMIC temeljni jastuk, koji je patentirala kompanija FIBRAN.

Za razliku od severnijih, naše područje je seizmički ugroženo, pa je zato inovativni temeljni jastuk koji ne dozvoljava proklizavanje između slojeva konstruktivnog sklopa, za sada najprihvatljivije rešenje kod izgradnje objekata na ovako zahtevnim podnebljima.

prva-kuca-seismic-temeljni-jastuk
Prva kuća sa SEISMIC temeljnim jastukom u Sloveniji

SEISMIC temeljni jastuk je nadgradnja dosadašnjeg načina izvođenja termoizolovane temeljne ploče. Obavezni sastavni deo jastuka je XPS termoizolacija, pod imenom FIBRANxps SEISMIC, a u slučaju višeslojne izolacije i obostrano samolepljiva hidroizolacija FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk. Temeljni jastuk, kako se zove novi konstruktivni sklop, je kompozit temeljne ploče, termoizolacije i hidroizolacije, koji u slučaju zemljotresa deluje u spezi, i zbog svoje fleksibilnosti deluje kao dodatni element za amortizaciju seizmičkih sila.

Za lakše, niske i gabaritno kompaktne kuće, zbog dinamičkih sila u konstrukciji pri zemljotresu, za termoizolaciju temeljnog jastuka koristimo SEISMIC ploče pritisne čvrstoće od minimum 400kPa, dok kod težih, viših i gabaritno zahtevnijih kuća uptrebljavamo čvršću FIBRANxps izolaciju pritisnih čvrstoća 500kPa ili 700kPa.

Rešenje temeljnog jastuka

Rešenje temeljnog jastuka se određuje posebno za svaki objekat shodno njegovom gabaritu, masi, konstrukcijskom sklopu i materijalima, nivou podzemnih voda, vrsti zemljišta, projektnog ubrzanja tla, kao i željene energetske efikasnosti objekta. Sklop koji će se primeniti definiše licencirani projektant konstrukcija – statičar, koji takođe određuje minimalno zahtevanu čvstoću SEISMIC ploča u sklopu. U slučaju podzemnih voda, hidroizolaciju postavljamo dvoslojno i to: u dva sloja FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk, ili u kombinaciji slojeva samolepljive hidroizolacije FIBRANhydro T-3sk i FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk.

Rešenje temeljnog jastuka se određuje posebno za svaki objekat shodno njegovom gabaritu, masi, konstrukcijskom sklopu i materijalima…

Kod izuzetno niskoenergetske, pasivne ili skoro nulte energetske kuće, ispod temeljne ploče upotrebljavamo najmanje 24cm (2 x 12cm) termoizolacije sa toplotnom provodljivošću najviše 0,036 W/mK (U vrednosti su navedene na sajtu www.fibran.si).

FIBRANxps_SEISMIC_Temeljni-jastuk
Karakteristični detalj temelja

Prikazano je najčešće i najoptimlnije rešenje temeljnog jastuka za područje potencijalno ugroženo zemljotresom. Obostrano samolepljiva hidroizolacija FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk (FIBRANhydro T-3sk), koja povezuje dva sloja FIBRANxps termoizolacije, je već pri montaži mehanički zaštićena od oštećenja. Gornja FIBRANxps SEISMIC termoizolacija se povezuje betonom temeljne ploče, čime se obezbeđuje monolitnost spoja sa AB temeljnom pločom, tako da sklop temeljnog jastuka radi jedinstveno i u sprezi, čak i u slučaju intezivnog zemljotresa.

Pri ugradnji podložnog betona i prvog sloja FIBRANxps termoizolacije, posebno obratiti pažnju na instalacione vodove. Na precizno postavljen prvi sloj termoizolacije FIBRANxps 400 L, ili druge pritisne čvstoće odgovarajuće debljine, lepimo smolepljivu hidroizolaciju FIBRANhydro SEISMIC 1,8 sk/sk.

Gornju zaštitnu foliju obostrano samolepljive hidroizolacije skidamo postupno kako bi lepljiva površina bila zaštićena od prašine. FIBRANxps SEISMIC polažemo na lepljivu površinu hidroizolacije precizno i tačno jer je korekcija praktično nemoguća zbog izuzetne adhezije.

Pre montaže armature, moguće proreze na spojevima ploča ili kod prodora zatvaramo poliuretanskom penom ili odgovarajućom trakom.

FIBRAN organizuje redovne obuke, od licenciranje za SEISMIC temeljne jastuke, rada u  programu Arch-MAID, do obuka o novim načinima gradnje objavljenih na internetu. Tehnička služba nudi dodatna pojašnjenja kako izvođačima tako i investitorima, putem pošte [email protected] ili telefona +38163/ 4777 11 i 4777 33.

Za više informacija o toplotnoj zaštiti objekta pri novogradnji ili sanaciji, posetite stranicu www.fibran.rs.

Pročitajte i kako da pravilno komponujete fasadni omotač:

Komponovanje fasadnog omotača uz FIBRAN rešenja

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *