Za samo 10 dana napravljena je bolnica sa 1.000 kreveta; Foto: Profimedia
Izdvojeno

Bolnica od kontejnera: Izgradnja bolnice u Vuhanu završena za 10 dana

U gradu koji je žarište novog virusa, u rekordnom roku izgrađena je bolnica sa 1.000 kreveta za lečenje pacijenata zaraženih koronavirusom.

Pod budnim okom kamera koje su uživo prenosile gradnju, majstori u Vuhanu izgradili su bolnicu za svega deset dana – baš kako su 25. januara i najavili. Vuhan je u izgradnji bolnice koristio iskustva iz Pekinga, tokom borbe protiv virusa SARS 2003. godine, kada je u predgrađu glavnog grada Kine za nedelju dana izgrađena bolnica u kojoj je lečena jedna sedmina svih zaraženih pacijenata.

Korišćen je najbrži metod gradnje a to je spajanje modularnih kontrejnera u funkcionalne celine.

Kao što se vidi na fotografijama, korišćen je najbrži metod gradnje a to je spajanje modularnih kontrejnera u funkcionalne celine. Na izravnat teren postvaljen je geotekstil, sa slojevima vodonepropusnog sloja, koji su bili podloga za betonsku ploču. Na ploču su postavljene grede koje ne samo da omogućavaju mesto za prolaz instalacija već i sprečavaju potencijalno zagađenje tla. Na grede su došli kontejneri od izolacionih panela koji se lako mogu uklapati tako da se dobije željena funkcija. U ovom slučaju to je bolnica sa 1.000 kreveta.

Ilustracija: Vivien Ngo, Jessica Wang/THE WALL STREET JOURNAL

Od korona virusa koji se prvo pojavio upravo u Vuhanu u decembru prošle godine, prema poslednjim podacima, umrlo je 259 ljudi, svi u Kini, od kojih 249 u pokrajini Hubei, piše Nacionalna geografija.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *