Galerija Luj Viton u Bulonjskoj šumi po projektu Frenka Gerija; Foto: Iwan Baan
Arhitektura

Razglednica iz Pariza: Jedrenjak u Bulonjskoj šumi

Poznat nam je rukopis Majstora, ali ovde se Frenk Geri pokazao i kao pesnik.

Motiv za ovaj boravak u Parizu bila je poseta Galeriji Luj Viton koju je 2014. godine projektovao arhitekta Frenk Geri. Objekat ili bolje rečeno kompoziciju, sam pre toga videla na portalu Gradnja. Osvojio me je kao ljubav na prvi pogled. Žudela sam da ga upoznam lično. Da upoznam njegovu dušu, priču, tajnu… i muziku.

Toga dana, sve se namestilo. Bio je to divan majski dan. „Parisko plavo“ nebo i lepa arhitektura. Šta vam više treba? Galerija se nalazi na obodu Bulonjske šume, a dolazite specijalnim šatlom koje zaista izgleda kao svemirsko vozilo. Sve je organizovano i kupljeno onlajn – karte, prevoz. Samo vam treba pametni telefon.

Sama Galerija Luj Viton je prostorno uklopljena u zelenu okolinu iz koje izranja kao beli oblak, ili jedrenjak. Zahvaljujući svojoj poziciji u prirodi, postoji puno prostora da je sagledate sa svih strana. Savršen sklad prirode i Majstorove mašte!

Igra materijala na fasadi ikonične zgrade; Foto: Todd Eberle

Materijali i boje su tu da podupru generalnu koncepciju oblika, a to je leteći jedrenjak Holanđanina koji vas vodi u nebo, u budućnost, u kosmos.

Poznat nam je rukopis Majstora, ali ovde se pokazao i kao pesnik. Materijali i boje su tu da podupru generalnu koncepciju oblika, a to je leteći jedrenjak Holanđanina koji vas vodi u nebo, u budućnost, u kosmos. Prepliće se staklo, prozirno i mat,  mermerna obloga, drvene i metalne rešetke i grede, čineći samu konstrukciju vidnom i ukrasnom.

Konstrukcija je i eksterijer i enterijer, formirajući nekoliko nivoa sa izložbenim prostorijama, terasama i pogledom na park po kome se šetaju beli paunovi, a mame vas nonšalantno ponuđeni ligeštuli na travi… postavljeni u hladovini.

Cela ta poezija u prozi leži na vodi koja se stalno, u talasima, preliva preko plitkih kaskada poput muzike. Uostalom, neko je davno rekao „Arhitektura je smrznuta muzika„.

Tog istog dana, popodne, ponovo smo obišli staru ljubav – Sen Šapel, u blizini Notr Dama. Građena je pre oko sedam vekova u revolucionarnom gotskom stilu, kao muzika kamena i velikih vitražnih prozora. Sigurna sam da su i ondašnji posetioci bili omađijani kao ja danas prepodne.

Jedrenjak u Bulonjskoj šumi

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *