Šta kažete sad, ko je dobar pas? (Foto: HoloBuilder Inc.)
Građevinarstvo

Roboti u nadzoru! Upoznajte psa programiranog tako da samostalno dokumentuje situaciju na gradilištima

Prednost psa-robota u odnosu na građevince je to što svoj posao obavlja mnogo efikasnije… i češće.

Kada već imamo robotizovane gipsare i zidare, zašto nam i nadzor ne bi radili roboti? Krajem prošle godine, kompanija HoloBuilder, koja se bavi izradom naprednih građevinskih softvera, najavila je partnerstvo sa Boston Dinamics, proizvođačem mobilnih robota. Ove dve kompanije trenutno rade na razvoju tehnologije zvane SpotWalk, robotske aplikacije za prikupljanje dokumentacije i fotografija na gradilištu, prve tog tipa na svetu.

Aplikacija SpotWalk zamišljena je kao kontrolor pokreta jedinstvenog četvoronožnog robota koji slobodno hoda po gradilištu i snima fotografije od 360 stepeni kojima se beleži napredak u izgradnji, stvarajući tako digitalne podatke o projektu u realnom vremenu.

Aplikacija je zvanično testirana tokom projekta izgradnje terminala u okviru novootvorenog Međunarodnog aerodroma Harvey Milk u San Francisku. Izvođači tvrde da im nije trebalo dugo „izdresiraju“ svog novog robotskog ljubimca na licu mesta i da su istog tog dana već imali relevantna dokumenta sa gradilišta na svojim računarima. Naime, kada Spot „nauči“ postojeću rutu na gradilištu, već drugi put možete samog da ga pustite da obavlja svoj posao.

Nije potrebno puno vremena da se robot „izdresira“, a već prvo dana mogu da počnu da stižu relevantna dokumenta sa gradilišta.

Osnovna prednost psa-robota u odnosu na obične građevince je to što svoj posao obavlja mnogo efikasnije i češće, što svakako ide u korist investitorima projekta koji putem iste aplikacije takođe u realnom vremenu mogu da prate progres radova.

Magazin Construction Dive takođe prenosi da se usnimljene fotografije koriste za „obuku“ HoloBuilter-ovog softvera SiteAI za mašinsko učenje.

Pas-robot Spot nedavno je postao prava viralna senzacija kada su na Jutjubu osvanuli snimci na kojem se vidi kako se on kreće, obavlja posao, pa čak i igra kao pravi ljubimac. Jedan od snimaka pogledajte i u nastavku.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *