Ovaj robot nije naoružan laserskim puškama već pneumatskim pištoljima za zavrtanje; foto: National Institute of Advanced Industrial Science and Technology
Građevinarstvo

Japanski robot-gipsar pravi zidove preciznije od čoveka

HRP-5Ps je robot napravljen od strane čoveka, a sada ga u pojedinim poslovima polako prevazilazi.

Ovaj robot nije naoružan laserskim puškama već laserskim meračima i pneumatskim pištoljima za zavrtanje. Naime, japanski Nacionalni institut za napredne industrijske nauke razvio je humanoidnog robota koji je specijalizovan za izradu zidova od gips-kartonskih ploča. HRP-5Ps je mašina koja autonomno pravi zidove i plafone, a prema svemu sudeći to radi preciznije od čoveka.

Kako se navodi u saopštenju, upotrebom veštačke inteligencije, koja uključuje tehnologiju za premeravanje prostora, prepoznavanje oblika i kontrole pokreta u zavisnosti od rasporeda rada, napravljen je autonoman robot koji može da napravi zid od gips-kartonskih što je uobičajen posao na gradilištu.

Dalje se dodaje da je pravljenje ovog robota zapravo posledica smanjivanja nataliteta i porasti prosečne starosti populacije, iz čega proizilazi nedostatak radne snage na gradilištima.

Pogledajte kako robot-gipsar pravi zidove kao profesionalac:

Ovaj robot nije naoružan laserskim puškama već laserskim meračima i pneumatskim pištoljima za zavrtanje.

Iz ovog video-priloga može se videti da robot-gipsar zaista pravi zid od gips-kartonskih ploča ali da to radi veoma sporo. Ono što je još čudnije jeste činjenica što robot pravi zid na tradicionalan način, imitirajući pokrete čoveka, umesto da to radi na sveobuhvatniji, automatizovan način.

Odgovor na nedostatak radne snage

S druge stane, ako jedan robot može da napravi zid od gipsa, on može da uradi i mnoge druge stvari na gradilištu. Upotrebom humanoidnog robota HRP-5P kompenzovaće se nedostatak radne snage, a ujedno će se radnici osloboditi teških poslova na gradilištu što će im omogućiti da se skoncentrišu na rad koji donosi veću materijalnu korist.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *