Fasada može lako da se rastavi i preuredi po nekom novom šablonu; foto: Carlo Ratti Associati
Građevinarstvo

Novu fasadu Univerziteta u Milanu sastaviće roboti

Robotizovani zidari napraviće novu fasadu od opeke po uzoru na zgradu koja datira iz 15. veka.

Italijanski studio Carlo Ratti Associati trenutno radi na projektu nove zgrade naučnog kampusa u okviru milanskog univerziteta. Ono što ovaj projekat izdvaja od drugih tog tipa jeste činjenica da će fasadu od opeke napraviti roboti po unapred utvrđenoj šemi i rasporedu.

Projekat fasade uključuje i određene simbole i slova koja pokazuju gde se nalaze određeni departmani u zgradi. No, zanimljivo je da će fasada po potrebi moći lako da se rastavi i preuredi po nekom novom šablonu.

Fasada je zapravo dizajnirana po uzoru na bolnicu Ca’Granda koja datira iz 15. veka. Oko centralnog trga kampusa nići će pet zgrada do kojih vodi nekolicina pešačkih staza.

Slaganje opeke na fasadi kontrolisaće roboti; foto: Carlo Ratti Associati

Projekat fasade uključuje i određene simbole i slova koja pokazuju gde se nalaze određeni departmani u zgradi.

Inovativna fasada samo je jedan mali deo projekta studija Carlo Ratti u okviru kojeg se projektuje čitav novi naučni kampus od 150.000 kvadrata koji će primiti 18.000 studenata i 2.000 profesora-istraživača. Za izgradnju će se pobrinuti australijska kompanija Lendlease.

Novi naučni kampus biće smešten u milanskom distriktu za inovaciju MIND gde se 2015. godine održana Svetska izložba. Pored zelenih prostorija u samim zgradama i zelenih terasa na njihovim krovovima, u okviru kampusa će biti postavljena i botanička bašta s plastenicima za vršenje naučnih eksperimenata, kao i veliki sportski teren povezan sa parkom MIND-a.

Studiranje budućnosti

Predviđa se da će se studenti i profesori po kampusu kretati u automobilima bez vozača. Kako piše Dezeen, ovo rešenje ne bi trebalo nikog da iznenadi, budući da je studio Carlo Ratti nedavno dizajnirao sistem pametnog voznog puta koji će moći da se nadoveže na postojeći autoput u Italiji i prilagođen je vožnji automatskih automobila. Na ovom putu kontrolu vrše dronovi koji su preko WiFi mreže povezani sa specijalnim stubovima.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *